Actueel

Historie

Oude Nederlandse fruitrassen zijn ons levend erfgoed

In 1703 vermeldt Hendrik van Oosten maar liefst 189 appelvariëteiten, 116 soorten peren, 26 verschillende pruimen, 51 soorten ‘karssen’, 30 soorten druiven en zelfs 15 soorten perziken in zijn ‘Register van alle de Soorten der voornaamste Vrugten’, de eerste gedrukte kwekerscatalogus. Als we inzoomen op de appels: niemand weet hoeveel appelrassen in Nederland staan of hebben gestaan. Verschillende kwekerijen hebben zich er in gespecialiseerd.

Lees meer »
Projecten

Proeftuin Noordwijk op naar de herfst

Noordwijkse chefs hebben zich weer laten inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten tijdens een creatieve workshop bij De Baak Seaside. De deelnemers aan het De Tuin van Holland-project Proeftuin Noordwijk deelden ervaringen en bespraken de plannen voor het najaar.

Lees meer »
Inspiratie

Jubileumboek ‘Het Groene Hart. Wereld tussen de steden’

Het Groene Hart bestaat 65 jaar. Daarom verscheen onlangs het fraaie jubileumboek ‘Groene Hart. Wereld tussen de steden’. Maar het gebied zelf is natuurlijk al vele eeuwen ouder. In deze gebiedsbiografie beschrijven de auteurs ‘de lange lijnen van de historie’, om deze mee te nemen bij toekomstige ontwikkeling.

Lees meer »
Projecten

Personeelsrestaurant LUMC kiest voor lokaal en natuurinclusief

Vandaag heropent het personeelsrestaurant in het Onderzoeksgebouw van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Vanaf vandaag bestaat het assortiment uit (bijna) alleen lokale producten van boeren die werken aan een gezonde bodem en biodiversiteit. Geïnspireerd en gefaciliteerd door de Tuin van Holland.

Lees meer »
Kennis delen

Shifting baselines

​In ons landschap is sprake van shifting baselines, maar onzichtbaar ​óó​k in onze bodem – en in onze buik.​ Van natuur naar cultuurlandschap naar schaalvergroting, steeds meer gericht op efficiency en productie. Minder planten, struiken en bomen, minder bloemen, minder weidevogels, minder insecten en minder andere diersoorten. ​​Wat we niet zien in de plaatjes, is wat er onder onze voeten gebeurt.

Lees meer »
Kennis delen

Je bent wat je eet – maar wat heeft jouw voedsel gegeten?

Je bent wat je eet – maar wat heeft jouw voedsel gegeten? Gezonde bodem, gezonde buik, het klinkt als een no brainer. Maar zijn we ons er écht van bewust? De bodem voeden, dat gaat een stuk verder dan het bekende trio N-P-K. Deze infographic van het Global Soil Partnership (onderdeel van FAO) laat voor 18 nutriënten zien welke rol ze hebben voor de bodem, de plant én de mens.

Lees meer »
Projecten

Veranderende eetcultuur op de werkvloer

“Eigenlijk hebben we onszelf dubbel in de vingers gesneden”, grinnikt André Mounier, chef-kok van het bedrijfsrestaurant in het Haagse provinciehuis. “Ons assortiment is tegenwoordig bewerkelijker én het trekt steeds meer bezoekers.” Duurzaam en gezond zijn uitgangspunt voor het cateringteam, waarbij vooral meer groente wordt aangeboden.

Lees meer »