Proeftuin Noordwijk op naar de herfst

Noordwijkse chefs hebben zich weer laten inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten tijdens een creatieve workshop bij De Baak Seaside. De deelnemers aan het De Tuin van Holland-project Proeftuin Noordwijk deelden ervaringen en bespraken de plannen voor het najaar. Met de herfst in aantocht lanceren de chefs hun nieuwe menukaart. Ook in het najaar bevat die minstens één gerecht volgens de uitgangspunten van De Tuin van Holland, met lokale producten uit het seizoen.

Pastinaak en karmozijnpeer

Ter inspiratie bracht groothandel Rungis kistjes met een assortiment bijzondere seizoensproducten mee. ‘Voor de winter kiezen we de wat hardere groenten, zoals boerenkool, pastinaak of schorseneren’, lichtte accountmanager Jeffrey Bijleveld zijn keuze toe. Daarnaast presenteerde hij een aantal producten van eigen bodem, zoals de relatief nieuwe Red Love appel en de karmozijnpeer, allebei met fraai rood getekend vruchtvlees. ‘De karmozijnpeer is een stoofpeer met een korte bereidingstijd – gunstig in deze tijden met dure energie. Ook hebben we binnenkort zoete aardappel die in eigen land geteeld is.’

Duurzaam geplukte zeewieren uit de Oosterschelde

Speciaal voor badplaats Noordwijk nam hij ook wat zeewieren uit de Oosterschelde mee, en demonstreerde en passant de kracht van storytelling. ‘Die worden drie keer in de week geplukt door onze zeewierenplukker Jan Kruijsse. Die weet precies de goede plekken te vinden en doet dat ook met echt respect voor de natuur. Hij laat elke locatie voldoende met rust. Bij Rungis bewaren we deze producten daarna ook in Oosterschelde-water. Dat het zo lang mogelijk vers blijft. En ook zo vers mogelijk bij de chefs aankomt.’

Roergebakken scheermessen met wokaroma

Meesterkok Albert Kooy maakte een gerecht met prei en roergebakken scheermessen en liet zien hoe je de schelpen een perfect wokaroma meegeeft in de bereiding.

Chef Frank Brasker van De Baak serveerde twee passende amuses. Voor hem was het een mooie gelegenheid zijn collega’s de gloednieuwe keuken van De Baak te laten zien.

Uitbreiding door inspiratie

Doelstelling is om het aantal deelnemende restaurants in Noordwijk en Noordwijkerhout verder uit te breiden. Noordwijk Marketing zal Proeftuin Noordwijk komende maanden nadrukkelijk onder de aandacht brengen via promotie binnen en buiten de regio. Ook staat er een Proeftuin Noordwijk-kookboek op stapel. Sjoerd Hogervorst, voorzitter Koninklijke Horeca Noordwijk: ‘Ik ben heel trots op de samenwerking, het ondernemerschap en de creativiteit van onze restaurants en chefs. Met Proeftuin Noordwijk geven we heel concreet invulling aan gezond genieten in Noordwijk: lekker, duurzaam en voor iedereen toegankelijk.’st
Proeftuin Noordwijk is een initiatief van Noordwijk Marketing, provincie Zuid-Holland en Koninklijke Horeca afdeling Noordwijk.

De Tuin van Holland-gerechten staan op de kaart bij Beachclub O., De Baak Seaside, Dylans, Grand Hotel Huis ter Duin, Nomade Beach House, Restaurant Latour, Van der Valk Palace Hotel, Villa de Duinen en Zorghotel de Kim. De duurzaam geteelde seizoensgroenten worden geleverd via Rungis en Horesca Horecavo.