Actueel

Ambassadeurs

Theo van Rensch: “Op de scholen moet het beginnen”

Plant-based eten is de toekomst, daar is SVH meesterkok Theo van Rensch van overtuigd. Daarom nam hij het initiatief voor een nieuwe koksopleiding die komend schooljaar van start gaat aan ROC Amsterdam – de eerste plant-based koksopleiding in Nederland. En

Lees meer »
Ambassadeurs

Cornelis Mosselman: “Ik gun dit iedere boer”

“Vijf jaar geleden was ik ook boer,” vertelt akkerbouw-pionier Cornelis Mosselman. “Maar nu ben ik echt boerondernemend. Dit is heel anders en veel leuker. Ik gun dit eigenlijk iedere boer. We zijn hier echt op zoek naar hoe we in

Lees meer »
Historie

Het kookboek van Occa Ripperda

In 2018 werd in het Oost-Friese Emden een uniek 17e eeuws handgeschreven kookboek teruggevonden – compleet met sausvlekken. Het was van de Groningse Occa Johanna Ripperda (1619-1686) en het bevat meer dan 1000 recepten die ze tijdens haar leven en

Lees meer »
Ambassadeurs

Als bodem en bord elkaar ontmoeten

Overal in de keten zetten partijen stappen op weg naar gezonder voedsel en een gezondere landbouw. Vaak is het pionieren en zoeken. Maar als ketenpartners kunnen ze elkaar versterken. Daarom hadden we bij De Tuin van Holland opnieuw een sessie

Lees meer »
Marlot eeuwenoude retranchementmuur
Historie

Tuinieren met respect voor het verleden

Moestuinen, boomgaarden, boomkwekerijen – in vroeger tijden waren ze een vast onderdeel van landgoederen en buitenplaatsen. De allerrijksten beschikten zelfs over verwarmde kassen en oranjerieën. In de loop der jaren zijn veel moestuinen verdwenen of  in verval geraakt. De plekken

Lees meer »
Kennis delen

Het Banket van Holland

Kan ook de banketbakkerij met al zijn lekkernijen een stimulerende rol spelen in de Tuin van Holland? De geschiedenis leert van wel, vertelt voormalig banketbakker Joop Mijderwijk. Zolang bakkers de verleidingen van de voedselindustrie maar kunnen weerstaan en passievol kiezen

Lees meer »