‘De Noordwijkse Keuken’: zelf koken als een topchef

Een mooie mijlpaal voor Proeftuin Noordwijk: de lancering van het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’, dat meer bekendheid geeft aan deze bijzondere samenwerking in de Noordwijkse horeca. Tien Noordwijkse topchefs ontwikkelden vanuit de principes van De Tuin van Holland verfijnde gerechten waar iedereen zelf mee aan de slag kan gaan. Ook vertellen ze over hun eigen inspiratie, met tips voor thuiskoks. 

In hun recepten gebruiken de chefs veel lokale ingrediënten uit het seizoen. Alles draait om mooie en verse ingrediënten van hoge kwaliteit, benadrukken ze. Ze laten zich inspireren door lokale producten, de regionale geschiedenis en de omgeving van Noordwijk. Het leidt tot bijzondere creaties van ‘oude’ groenten als aardpeer, knolraapjes, schorseneren en pastinaak én de keus voor echte streekproducten als duindoorn, maar ook asperges en aardbeien die eeuwenlang op de Noordwijkse geestgronden geteeld werden.

Bijzondere creaties met aardpeer, duindoorn en knolraapjes

Het resultaat? Speciale gerechten zoals in aalbes gestoofde knolraapjes, pastinaak-peren cake, schorseneren met pecannoot en koffie, panna cotta met duindoornbessen-compote en hazelnoten, ravioli gevuld met bospaddenstoelen en truffel, pavlova van roodfruit en rode biet, Noordwijk cheesecake met Hollandse aardbeien en blauwe bessen – én wat veeleisender recepten zoals de soubise van rode ui, gebakken coquilles, vanille-citrusolie en vers geschaafde truffel.  Stuk voor stuk hebben ze de uitstraling van een ‘sterrengerecht’. 

Fotografie: Marinda Baak

Uniek: drie keukenbrigades in één keuken

Ter gelegenheid van de lancering verzorgden chefs van Breakers Beach House, De Baak Seaside en restaurant Vloed een proeverij van gerechten in stijl van het kookboek. Het zorgde voor een unieke situatie: drie verschillende keukenbrigades die in de keuken van Breakers Beach House broederlijk naast elkaar de laatste hand legden aan hun creaties. En dat maakte ook een ander aspect van Proeftuin Noordwijk zichtbaar: het project versterkt het onderling contact tussen de chefs, die elkaar vaker ontmoeten en zich graag door de collega’s laten inspireren én uitdagen.

Passend bij Noordwijk als heilzame badplaats

Met het kookboek zet Noordwijk Marketing de spotlights op Proeftuin Noordwijk. Burgemeester Wendy Verkleij nam het eerste exemplaar in ontvangst. Ze is enthousiast over deze mooie concrete uitwerking in het project: “Met dit kookboek brengen we ‘De Tuin van Holland’ naar keukens in heel Nederland en kan iedereen actief aan de slag met gezonde en lekkere recepten die zijn ontwikkeld door onze geweldige lokale chefs. In Noordwijk gaan gezondheid en genieten hand in hand. Sinds 2020 mogen we onze gemeente zelfs officieel ‘heilzame badplaats’ noemen. Het kookboek ‘De Noordwijkse keuken’ past perfect in dit plaatje.”

Fotografie: Wendy Weijers

Zelf aan de slag!

‘De Noordwijkse Keuken’ bevat 18 recepten met voor-, hoofd- en nagerechten van elk seizoen – met een wisselende moeilijkheidsgraad. Het kookboek bevat recepten van de chefs van Beachclub O. (Tim van Mechelen en Erik Went), Breakers Beach House (Mitchell Hendriks), De Baak Seaside (Frank Brasker), Nomade Beach House (Remco Wubbe), restaurant Latour (Marcel van Lier), restaurant Vloed (Denny van Veen en Mischa van Zee), Villa de Duinen (Stefhan Raggers) en Zorghotel de Kim (Axel Hoveling).

Laat je verrassen, geniet van de rijke smaken in de restaurants of probeer de recepten thuis uit. ‘De Noordwijkse Keuken’ is voor € 9,95 te koop in de VVV’s in Noordwijk en in Noordwijkerhout. Ook is het te downloaden via de website van Noordwijk Marketing

Proeftuin Noordwijk is een initiatief van Noordwijk Marketing, provincie Zuid-Holland en Koninklijke Horeca afdeling Noordwijk. Het project geeft een hedendaagse invulling aan de principes die De Tuin van Holland samen met Dutch Cuisine ontwikkelde. Het kookboek De Noordwijkse Keuken is mede mogelijk gemaakt door gemeente Noordwijk en provincie Zuid-Holland.