Actueel

Projecten

Proeftuin Noordwijk op naar de herfst

Noordwijkse chefs hebben zich weer laten inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten tijdens een creatieve workshop bij De Baak Seaside. De deelnemers aan het De Tuin van Holland-project Proeftuin Noordwijk deelden ervaringen en bespraken de plannen voor het najaar.

Lees meer »
Inspiratie

Jubileumboek ‘Het Groene Hart. Wereld tussen de steden’

Het Groene Hart bestaat 65 jaar. Daarom verscheen onlangs het fraaie jubileumboek ‘Groene Hart. Wereld tussen de steden’. Maar het gebied zelf is natuurlijk al vele eeuwen ouder. In deze gebiedsbiografie beschrijven de auteurs ‘de lange lijnen van de historie’, om deze mee te nemen bij toekomstige ontwikkeling.

Lees meer »
Projecten

Personeelsrestaurant LUMC kiest voor lokaal en natuurinclusief

Vandaag heropent het personeelsrestaurant in het Onderzoeksgebouw van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Vanaf vandaag bestaat het assortiment uit (bijna) alleen lokale producten van boeren die werken aan een gezonde bodem en biodiversiteit. Geïnspireerd en gefaciliteerd door de Tuin van Holland.

Lees meer »
Kennis delen

Shifting baselines

​In ons landschap is sprake van shifting baselines, maar onzichtbaar ​óó​k in onze bodem – en in onze buik.​ Van natuur naar cultuurlandschap naar schaalvergroting, steeds meer gericht op efficiency en productie. Minder planten, struiken en bomen, minder bloemen, minder weidevogels, minder insecten en minder andere diersoorten. ​​Wat we niet zien in de plaatjes, is wat er onder onze voeten gebeurt.

Lees meer »
Kennis delen

Je bent wat je eet – maar wat heeft jouw voedsel gegeten?

Je bent wat je eet – maar wat heeft jouw voedsel gegeten? Gezonde bodem, gezonde buik, het klinkt als een no brainer. Maar zijn we ons er écht van bewust? De bodem voeden, dat gaat een stuk verder dan het bekende trio N-P-K. Deze infographic van het Global Soil Partnership (onderdeel van FAO) laat voor 18 nutriënten zien welke rol ze hebben voor de bodem, de plant én de mens.

Lees meer »
Projecten

Proeftuin Noordwijk: lokaal, gezond en duurzaam genieten

In Noordwijk kun je De Tuin van Holland zelf komen proeven. Tien Noordwijkse chefs laten zich inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten, op de menukaart herkenbaar aan het stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’. Roberto ter Hark, wethouder gemeente Noordwijk, gaf het officiële startsein voor Proeftuin Noordwijk.

Lees meer »
Kennis delen

De waarde(n) van groente en fruit

Het eten van groente blijkt binnen een paar uur meetbaar effect te hebben op ontstekingsreacties in het lichaam. Maar de ene tomaat of broccoli is de andere niet, want de hoeveelheid fytonutriënten varieert flink. Dat stelden onderzoekers vast in het

Lees meer »