Actueel

Kennis delen

PIANOo jaarcongres: hoe zet je biodiversiteit op het menu?

Publieke inkoop is een krachtige hefboom voor maatschappelijke verandering. Maar hoe benut je die hefboom echt goed als het gaat om duurzame catering? Tijdens het jaarcongres van expertisecentrum PIANOo gingen meer dan 800 professionals uit de wereld van (publieke) inkoop en aanbestedingen met elkaar in gesprek. Namens De Tuin van Holland verzorgde Sabina Duyvestijn een sessie binnen het thema ‘Toonzetters van de toekomst: biodiversiteit op je bord en in de buurt’. 

Lees meer »
Projecten

Terugblik: symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’

Wat is de relatie tussen bodem, voedsel en volksgezondheid? Die vraag stond centraal tijdens het symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’, een initiatief van De Tuin van Holland, HarvestCare en het LUMC. Ruim 180 wetenschappers, zorgprofessionals, studenten, boeren, koks, financiers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van NGO’s troffen elkaar in het Leidse LUMC. In ons swipemagazine vind je een beknopt verslag van elk programmaonderdeel en kijk je alles terug op YouTube.

Lees meer »
Inspiratie

Sebastiaan Bos (Kievit): ‘Van dor zand naar vruchtbare grond in zeven jaar’

Een feest van herkenning vond tuinder Sebastiaan Bos de keynote van Dan Kittredge tijdens het symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’. Op het biologische tuinbouwbedrijf Kievit in Katwijk nam hij in 2018 een perceel uitgeputte grond in gebruik. Sindsdien heeft hij zijn aanpak van bodembewerking rigoureus veranderd. Zijn doel: de bodem niet uitputten, maar tot leven wekken. Hij is trots op de resultaten: meer biologische activiteit, een hoger gehalte aan organische stof en producten van betere kwaliteit die langer houdbaar zijn. “Gezonde bodem, gezonde voeding – daar draait het om,” zegt hij. 

Lees meer »
Projecten

RotterBammetje: boterham met een missie

Na Utrecht en Nijmegen heeft ook Rotterdam een eigen broodje waarmee inkopers rechtstreeks kunnen inkopen bij natuurinclusieve boeren. Met de lancering van het RotterBammetje heeft het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief een eerste resultaat gerealiseerd in hun missie om de vraag naar lokale natuurinclusieve producten structureel te vergroten.

Lees meer »
Kennis delen

Symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’

Woensdag 7 mei organiseren we samen met HarvestCare en het LUMC het symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’. Daarin verkennen we samen met wetenschappers de link tussen landbouwmethoden, vitaliteit van de bodem, voedselkwaliteit en menselijke gezondheid.

Lees meer »
Inspiratie

Grand Dessert: een verbinding tussen kunst, geschiedenis en eten

Bakvormen, puddingvormen, ijsmallen, oude kookboeken, serviezen, schilderijen, koninklijke menukaarten, ingerichte stijlkamers, toetjes in alle soorten en maten, handtassen en werk van hedendaagse makers – in 13 propvolle zalen vertelt het Haagse Kunstmuseum de geschiedenis van het toetje in de tentoonstelling ‘Grand Dessert’.

Lees meer »
Projecten

Het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief introduceert het RotterBammetje

Het Nieuwe Nassen inkoperscollectief introduceert: het RotterBammetje. Samen met een groeiende groep Rotterdamse inkooppartijen zetten we zo een concrete stap richting een gezond, eerlijk en lokaal voedselsysteem. Het RotterBammetje – een broodjesconcept met lokale natuurinclusieve ingrediënten – verbindt regionale natuurinclusieve boeren rechtstreeks met grote afnemers.

Lees meer »
Kennis delen

10 handvatten om lokaal en natuurinclusief in te kopen

Lokaal & natuurinclusief inkopen mét behoud van keukencijfer? Bedrijfsleider Tess Smeman van de Rotterdamse Trattoria Sophia bewijst dat het kan. 75% van alle producten die ze inkoopt, is biologisch en ze koken met de seizoenen mee. Hoe kregen ze dat voor elkaar? Wat betekent dat voor de inkoop en de bedrijfsvoering? Wat vraagt dat van de leverancier? En is het ingewikkelder als je onderdeel van een horecaketen bent?

Lees meer »
Historie

Een culinaire tijdreis, 1000 jaar koken in Rotterdam

Van Rotta tot Roffa: wat aten Rotterdammers tussen toen en nu? Het boek Een culinaire tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam duikt in de historie van Rotterdamse keukens. Verhalen die onder de grond verborgen liggen, in musea aan de muur hangen en opgetekend zijn in eeuwenoude kookboeken.

Lees meer »