Actueel

Criteria gelanceerd voor De Tuin van Holland in de keuken

‘Restaurant’, dat heeft van oorsprong alles te maken met gezondheid. Denk aan het Engelse ’to restore’ of Franse ‘restaurer’ – ze betekenen allebei ‘herstellen’. Hanno Pijl kent als arts en leefstijldeskundige als geen ander het belang van gezonde, lekkere maaltijden.

Lees meer »

Als bodem en bord elkaar ontmoeten

Overal in de keten zetten partijen stappen op weg naar gezonder voedsel en een gezondere landbouw. Vaak is het pionieren en zoeken. Maar als ketenpartners kunnen ze elkaar versterken. Daarom hadden we bij De Tuin van Holland opnieuw een sessie

Lees meer »
Marlot eeuwenoude retranchementmuur

Tuinieren met respect voor het verleden

Moestuinen, boomgaarden, boomkwekerijen – in vroeger tijden waren ze een vast onderdeel van landgoederen en buitenplaatsen. De allerrijksten beschikten zelfs over verwarmde kassen en oranjerieën. In de loop der jaren zijn veel moestuinen verdwenen of  in verval geraakt. De plekken

Lees meer »

Het Banket van Holland

Kan ook de banketbakkerij met al zijn lekkernijen een stimulerende rol spelen in de Tuin van Holland? De geschiedenis leert van wel, vertelt voormalig banketbakker Joop Mijderwijk. Zolang bakkers de verleidingen van de voedselindustrie maar kunnen weerstaan en passievol kiezen

Lees meer »

Spreeuwenpotten

Spreeuwensoep of een stoofpotje met spreeuw – wij vinden het niet meer kunnen, maar in kookboeken uit de zeventiende eeuw vind je diverse recepten met spreeuw. De vogels werden gevangen met een spreeuwenpot: een ronde aardewerken pot die als nestkast

Lees meer »

Interview met Menko Wiersema

Een interview met Menko Wiersema staat altijd garant voor fascinerende verhalen uit een vergeten verleden én inspirerende dromen voor de toekomt. De Groene Cirkels laten zien dat het velen inspireert om aan te haken en bij te dragen. En dat is ook

Lees meer »

Op weg naar het kuuroordmenu

Met frisse zin stap ik uit de bus de zeelucht in. De zon schijnt en je waait van je sokken in Noordwijk. In Hotel van Oranje ruikt het naar sauna en één voor één druppelt iedereen binnen met kazen, kookboeken

Lees meer »