Actueel

Historie

Schurvelingen: uniek agrarisch erfgoed op Goeree

Schurveling, het klinkt bijna als een ziekte of een ouderwets scheldwoord. Maar schurvelingen zijn uniek agrarisch erfgoed, alleen te vinden op Goeree-Overflakkee – vooral rond Ouddorp. Het zijn oude zandwallen met een oorsprong in de middeleeuwen. Alles bij elkaar liggen in dit gebied enkele tientallen kilometers van dergelijke wallen. Het zorgt voor een bijzonder landschap met afgeschermde landjes van verschillende vormen en afmetingen.

Lees meer »
Projecten

‘De Noordwijkse Keuken’: zelf koken als een topchef

Een mooie mijlpaal voor Proeftuin Noordwijk: de lancering van het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’, dat meer bekendheid geeft aan deze bijzondere samenwerking in de Noordwijkse horeca. Tien Noordwijkse topchefs ontwikkelden vanuit de principes van De Tuin van Holland verfijnde gerechten waar iedereen zelf mee aan de slag kan gaan. Ook vertellen ze over hun eigen inspiratie en hebben ze handige tips voor thuiskoks. 

Lees meer »
Projecten

Het Nieuwe Nassen Meet-Up XXL

Smaak, gezondheid en biodiversiteit kwamen samen tijdens de Het Nieuwe Nassen Meet-Up XXL. Vanuit De Tuin van Holland waren wij medeorganisator van dit netwerkevent voor natuurinclusieve boeren, lokale innovatieve voedselondernemers en chef-koks uit regio Rotterdam. Omdat het bijdraagt aan ons doel: het samenbrengen van spelers in een economisch én ecologisch gedreven keten.

Lees meer »
Historie

‘Aan Tafel!’ thema bij Dag van het Kasteel

‘Aan Tafel!’ is dit jaar het thema van de Dag van het Kasteel. In Zuid-Holland openen 27 kastelen, landgoederen en buitenplaatsen hun deuren op maandag 20 mei (2e Pinksterdag). Eetcultuur, (moes)tuinen en erfgoed: een combinatie waar we als De Tuin van Holland blij van worden.

Lees meer »
Projecten

Het Nieuwe Nassen: “Ik besef weer beter wat ik zelf kan doen”

Direct van de boer naar de chef in de keuken: in de challenge ‘Lokaal & Natuurinclusief inkopen’ ging een groep chefs die uitdaging aan, met leveranciers uit de Rotterdamse ommelanden. Na twee maanden maakten we gezamenlijk de balans op in Trattoria Sophia, een van de deelnemende restaurants. De relatie tussen boeren en chefs zijn gelegd en de nieuwe inzichten en producten smaken naar meer: de deelnemers gaan door. De ‘afsluitende’ bijeenkomst levert nieuwe inspiratie en waardevolle onderlinge uitwisseling.

Lees meer »
Projecten

Challenge van Het Nieuwe Nassen is op stoom

De challenge ‘lokaal & natuurinclusief inkopen’ van Het Nieuwe Nassen is op stoom! De uitdaging voor de deelnemende chefs: inkopen bij natuurinclusieve boeren uit de Rotterdamse ommelanden én experimenteren met het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten uit de buurt, zoals de gele erwt.
Rotterdam de boer op! maakt een rondje langs de restaurants.

Lees meer »
Historie

Oude Nederlandse fruitrassen zijn ons levend erfgoed

In 1703 vermeldt Hendrik van Oosten maar liefst 189 appelvariëteiten, 116 soorten peren, 26 verschillende pruimen, 51 soorten ‘karssen’, 30 soorten druiven en zelfs 15 soorten perziken in zijn ‘Register van alle de Soorten der voornaamste Vrugten’, de eerste gedrukte kwekerscatalogus. Als we inzoomen op de appels: niemand weet hoeveel appelrassen in Nederland staan of hebben gestaan. Verschillende kwekerijen hebben zich er in gespecialiseerd.

Lees meer »
Projecten

Proeftuin Noordwijk op naar de herfst

Noordwijkse chefs hebben zich weer laten inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten tijdens een creatieve workshop bij De Baak Seaside. De deelnemers aan het De Tuin van Holland-project Proeftuin Noordwijk deelden ervaringen en bespraken de plannen voor het najaar.

Lees meer »
Inspiratie

Jubileumboek ‘Het Groene Hart. Wereld tussen de steden’

Het Groene Hart bestaat 65 jaar. Daarom verscheen onlangs het fraaie jubileumboek ‘Groene Hart. Wereld tussen de steden’. Maar het gebied zelf is natuurlijk al vele eeuwen ouder. In deze gebiedsbiografie beschrijven de auteurs ‘de lange lijnen van de historie’, om deze mee te nemen bij toekomstige ontwikkeling.

Lees meer »
Projecten

Personeelsrestaurant LUMC kiest voor lokaal en natuurinclusief

Vandaag heropent het personeelsrestaurant in het Onderzoeksgebouw van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Vanaf vandaag bestaat het assortiment uit (bijna) alleen lokale producten van boeren die werken aan een gezonde bodem en biodiversiteit. Geïnspireerd en gefaciliteerd door de Tuin van Holland.

Lees meer »