Actueel

Kennis delen

Shifting baselines

​In ons landschap is sprake van shifting baselines, maar onzichtbaar ​óó​k in onze bodem – en in onze buik.​ Van natuur naar cultuurlandschap naar schaalvergroting, steeds meer gericht op efficiency en productie. Minder planten, struiken en bomen, minder bloemen, minder weidevogels, minder insecten en minder andere diersoorten. ​​Wat we niet zien in de plaatjes, is wat er onder onze voeten gebeurt.

Lees meer »
Kennis delen

Je bent wat je eet – maar wat heeft jouw voedsel gegeten?

Je bent wat je eet – maar wat heeft jouw voedsel gegeten? Gezonde bodem, gezonde buik, het klinkt als een no brainer. Maar zijn we ons er écht van bewust? De bodem voeden, dat gaat een stuk verder dan het bekende trio N-P-K. Deze infographic van het Global Soil Partnership (onderdeel van FAO) laat voor 18 nutriënten zien welke rol ze hebben voor de bodem, de plant én de mens.

Lees meer »
Projecten

Proeftuin Noordwijk: lokaal, gezond en duurzaam genieten

In Noordwijk kun je De Tuin van Holland zelf komen proeven. Tien Noordwijkse chefs laten zich inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten, op de menukaart herkenbaar aan het stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’. Roberto ter Hark, wethouder gemeente Noordwijk, gaf het officiële startsein voor Proeftuin Noordwijk.

Lees meer »
Kennis delen

De waarde(n) van groente en fruit

Het eten van groente blijkt binnen een paar uur meetbaar effect te hebben op ontstekingsreacties in het lichaam. Maar de ene tomaat of broccoli is de andere niet, want de hoeveelheid fytonutriënten varieert flink. Dat stelden onderzoekers vast in het

Lees meer »
Projecten

Lancering Groene Cirkel De Tuin van Holland

Donderdag 29 september is de officiële lancering van Groene Cirkel De Tuin van Holland. Chefs, boeren, artsen en ketenpartijen presenteren hun droom voor het voedselsysteem én gaan samen aan de slag. Wil jij je laten inspireren door deze vernieuwers en

Lees meer »