Actueel

17e eeuwse gastronomie op pronkstillevens

Pronkstillevens waren een rage in de 17e eeuwse Noordelijke Nederlanden, gemaakt in opdracht van de rijke middenklasse en de machtige elite. Die schilderijen van tafels vol overvloed zijn een nuttige bron voor culinair historici. Welke ingrediënten kende men? Wat beschouwde

Lees meer »

Het kookboek van Occa Ripperda

In 2018 werd in het Oost-Friese Emden een uniek 17e eeuws handgeschreven kookboek teruggevonden – compleet met sausvlekken. Het was van de Groningse Occa Johanna Ripperda (1619-1686) en het bevat meer dan 1000 recepten die ze tijdens haar leven en

Lees meer »

Criteria gelanceerd voor De Tuin van Holland in de keuken

‘Restaurant’, dat heeft van oorsprong alles te maken met gezondheid. Denk aan het Engelse ’to restore’ of Franse ‘restaurer’ – ze betekenen allebei ‘herstellen’. Hanno Pijl kent als arts en leefstijldeskundige als geen ander het belang van gezonde, lekkere maaltijden.

Lees meer »

Als bodem en bord elkaar ontmoeten

Overal in de keten zetten partijen stappen op weg naar gezonder voedsel en een gezondere landbouw. Vaak is het pionieren en zoeken. Maar als ketenpartners kunnen ze elkaar versterken. Daarom hadden we bij De Tuin van Holland opnieuw een sessie

Lees meer »
Marlot eeuwenoude retranchementmuur

Tuinieren met respect voor het verleden

Moestuinen, boomgaarden, boomkwekerijen – in vroeger tijden waren ze een vast onderdeel van landgoederen en buitenplaatsen. De allerrijksten beschikten zelfs over verwarmde kassen en oranjerieën. In de loop der jaren zijn veel moestuinen verdwenen of  in verval geraakt. De plekken

Lees meer »