Provinciehuis neemt eigen composteermachine in gebruik
Het cateringteam van het Haagse provinciehuis verwerkt het eigen organisch afval in een composteermachine. “Nu gaat een deel van ons voedsel echt van bodem tot bord en weer terug”, vertelt
Talloze lokale initiatieven werken aan korte ketens met duurzaam geteelde producten – meer en minder succesvol. Echt opschalen blijkt echter lastig. En daarmee blijft het te kleinschalig om boeren de gelegenheid te bieden om te schakelen naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.
De uitdaging is duidelijk: hoe wordt gezond, lokaal, puur eten weer het nieuwe normaal? Welke obstakels en drempels kennen de verschillende ketenpartijen? En wat is er nodig om die keten alsnog in beweging te krijgen? Het vraagt een verandering op zowel kennis, houding en gedrag.
De Tuin van Holland wil de Nederlandse marktvraag verbinden aan de verduurzaming van ons landschap. In de supermarkt komt deze omslag onvoldoende op gang. Door samenwerking met grootschalige afnemers hopen we deze vraag een structurele impuls te geven. Hierbij zetten we in op horeca, zorginstellingen, catering en werklocaties.
In kuuroord Noordwijk is de relatie tussen gezondheid en lekker eten voor de horeca van extra groot belang. In Proeftuin Noordwijk laten Noordwijkse chefs zich elk seizoen inspireren door lokale en duurzaam geteelde producten. In een gezamenlijke workshop wisselen ze onderling kennis en ervaringen uit. Bij elk deelnemend restaurant staan een of meer gerechten met het stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’ op de menukaart.
Het Leids Universitair Medisch Centrum is een van de weinige ziekenhuizen met een eigen keuken. Daar koken ze vers, onbewerkt en zonder toevoeging van ultrabewerkte producten.
In het bedrijfsrestaurant van het Onderzoeksgebouw staan (bijna) alleen lokale producten op het buffet. Rechtstreeks van de biologische boer, seizoensgebonden én zonder disposables.
Het Nieuwe Nassen daagt Rotterdamse chefs uit om meer lokaal en natuurinclusief te gaan inkopen en koken. Onder inspirerende begeleiding van chefs Pepijn Schmeink en Perry de Man maken ze kennis met seizoensproducten van lokale en natuurinclusieve boeren uit het ommeland van Rotterdam. Deze challenge is een samenwerking van Blue City, Rotterdam de boer op!, Greendish en De Tuin van Holland.
Het cateringteam van het Haagse provinciehuis verwerkt het eigen organisch afval in een composteermachine. “Nu gaat een deel van ons voedsel echt van bodem tot bord en weer terug”, vertelt
Het Haagse provinciehuis heeft sinds eind 2023 een eigen moestuin van 300 m2 inclusief een kas. Voor Jacqueline Verschoor maakt het de cirkel rond: ze is voedingsdeskundige, kok in het
Een mooie mijlpaal voor Proeftuin Noordwijk: de lancering van het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’, dat meer bekendheid geeft aan deze bijzondere samenwerking in de Noordwijkse horeca. Tien Noordwijkse topchefs ontwikkelden
Copyright © 2023 De Tuin van Holland