Actueel

Het Banket van Holland

Kan ook de banketbakkerij met al zijn lekkernijen een stimulerende rol spelen in de Tuin van Holland? De geschiedenis leert van wel, vertelt voormalig banketbakker Joop Mijderwijk. Zolang bakkers de verleidingen van de voedselindustrie maar kunnen weerstaan en passievol kiezen

Lees meer »

Spreeuwenpotten

Spreeuwensoep of een stoofpotje met spreeuw – wij vinden het niet meer kunnen, maar in kookboeken uit de zeventiende eeuw vind je diverse recepten met spreeuw. De vogels werden gevangen met een spreeuwenpot: een ronde aardewerken pot die als nestkast

Lees meer »

Interview met Menko Wiersema

Een interview met Menko Wiersema staat altijd garant voor fascinerende verhalen uit een vergeten verleden én inspirerende dromen voor de toekomt. De Groene Cirkels laten zien dat het velen inspireert om aan te haken en bij te dragen. En dat is ook

Lees meer »

Op weg naar het kuuroordmenu

Met frisse zin stap ik uit de bus de zeelucht in. De zon schijnt en je waait van je sokken in Noordwijk. In Hotel van Oranje ruikt het naar sauna en één voor één druppelt iedereen binnen met kazen, kookboeken

Lees meer »

Oogsten als het rijp is

Onze voedselgeschiedenis is een stuk rijker en diverser dan we vandaag de dag denken. In de 17e eeuw werd al volop geëxperimenteerd met nieuwe soorten, waren kwekers al aan het veredelen en teeltwijzen aan het verbeteren (zie onze vorige blog

Lees meer »

Vergeten Groente & Vergeten Vrouwen

Een gekke link: Internationale vrouwendag én de lancering van een website over de geschiedenis van voedsel? Nee hoor! Eigenlijk heel logisch:   In de 17e eeuw maakte het Hollandse eten een revolutie door. Een revolutie die we compleet vergeten zijn. En interessant genoeg

Lees meer »