
De fruitmuur: stadslandbouw in de 17e eeuw
Het was de Kleine IJstijd en toch werden er in Noordwest Europa succesvol druiven, vijgen en perziken geteeld. Al vanaf halverwege de 16e eeuw. Zonder glas, zonder verwarming. Dankzij de fruitmuur.
Het was de Kleine IJstijd en toch werden er in Noordwest Europa succesvol druiven, vijgen en perziken geteeld. Al vanaf halverwege de 16e eeuw. Zonder glas, zonder verwarming. Dankzij de fruitmuur.
Ben je liefhebber van historische moestuinen? Dan kun je tijdens de Dag van het Kasteel (2e Pinksterdag) je hart ophalen bij de Zuid-Hollandse kastelen, landgoederen en buitenplaatsen.
In ons landschap is sprake van shifting baselines, maar onzichtbaar óók in onze bodem – en in onze buik. Van natuur naar cultuurlandschap naar schaalvergroting, steeds meer gericht op efficiency en productie. Minder planten, struiken en bomen, minder bloemen, minder weidevogels, minder insecten en minder andere diersoorten. Wat we niet zien in de plaatjes, is wat er onder onze voeten gebeurt.
Je bent wat je eet – maar wat heeft jouw voedsel gegeten? Gezonde bodem, gezonde buik, het klinkt als een no brainer. Maar zijn we ons er écht van bewust? De bodem voeden, dat gaat een stuk verder dan het bekende trio N-P-K. Deze infographic van het Global Soil Partnership (onderdeel van FAO) laat voor 18 nutriënten zien welke rol ze hebben voor de bodem, de plant én de mens.
“Eigenlijk hebben we onszelf dubbel in de vingers gesneden”, grinnikt André Mounier, chef-kok van het bedrijfsrestaurant in het Haagse provinciehuis. “Ons assortiment is tegenwoordig bewerkelijker én het trekt steeds meer bezoekers.” Duurzaam en gezond zijn uitgangspunt voor het cateringteam, waarbij vooral meer groente wordt aangeboden.
In Noordwijk kun je De Tuin van Holland zelf komen proeven. Tien Noordwijkse chefs laten zich inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten, op de menukaart herkenbaar aan het stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’. Roberto ter Hark, wethouder gemeente Noordwijk, gaf het officiële startsein voor Proeftuin Noordwijk.
Het eten van groente blijkt binnen een paar uur meetbaar effect te hebben op ontstekingsreacties in het lichaam. Maar de ene tomaat of broccoli is de andere niet, want de hoeveelheid fytonutriënten varieert flink. Dat stelden onderzoekers vast in het
Wij kijken terug op een bruisende en inspirerende dag vol verbinding. We geven graag een eerste snelle terugblik.
Op 29 september bekrachtigen 17 toonaangevende ketenpartijen hun samenwerking met de ondertekening van een convenant.
Al meer dan 25 jaar is Soenil Bahadoer patron-cuisinier van restaurant De Lindehof in het Brabantse Nuenen. In de keuken combineert hij zijn Surinaams-Hindoestaanse roots met klassiek Franse gastronomie. “Beleving geven, smaak geven, passie en warmte, dat is mijn rol.
Copyright © 2023 De Tuin van Holland