Actueel

Ambassadeurs

Bas Cloo: “Bourgondisch, met een andere insteek”

Overstappen naar een duurzamer voedingspatroon is dringend nodig – die overtuiging is een belangrijke drijfveer voor chefkok Bas Cloo. Als mede-oprichter van Dutch Cuisine is hij er al jarenlang mee bezig. Maar wat is een duurzaam voedselsysteem? Die vraag leidt

Lees meer »
Kennis delen

Gezonde bodem, gezonde planten, gezond voedsel, gezonde buik

Steeds duidelijker wordt hoeveel invloed de anderhalve kilo darmbacteriën op onze gezondheid hebben. En andersom bepaalt onze voeding de samenstelling van deze darmflora. Maar daar houdt het verhaal niet op. Want voor onze bodem geldt hetzelfde als voor onze buiken. En er

Lees meer »
Historie

17e eeuwse gastronomie op pronkstillevens

Pronkstillevens waren een rage in de 17e eeuwse Noordelijke Nederlanden, gemaakt in opdracht van de rijke middenklasse en de machtige elite. Die schilderijen van tafels vol overvloed zijn een nuttige bron voor culinair historici. Welke ingrediënten kende men? Wat beschouwde

Lees meer »
Ambassadeurs

Theo van Rensch: “Op de scholen moet het beginnen”

Plant-based eten is de toekomst, daar is SVH meesterkok Theo van Rensch van overtuigd. Daarom nam hij het initiatief voor een nieuwe koksopleiding die komend schooljaar van start gaat aan ROC Amsterdam – de eerste plant-based koksopleiding in Nederland. En

Lees meer »
Ambassadeurs

Cornelis Mosselman: “Ik gun dit iedere boer”

“Vijf jaar geleden was ik ook boer,” vertelt akkerbouw-pionier Cornelis Mosselman. “Maar nu ben ik echt boerondernemend. Dit is heel anders en veel leuker. Ik gun dit eigenlijk iedere boer. We zijn hier echt op zoek naar hoe we in

Lees meer »
Historie

Het kookboek van Occa Ripperda

In 2018 werd in het Oost-Friese Emden een uniek 17e eeuws handgeschreven kookboek teruggevonden – compleet met sausvlekken. Het was van de Groningse Occa Johanna Ripperda (1619-1686) en het bevat meer dan 1000 recepten die ze tijdens haar leven en

Lees meer »