Actueel

Kennis delen

De waarde(n) van groente en fruit

Het eten van groente blijkt binnen een paar uur meetbaar effect te hebben op ontstekingsreacties in het lichaam. Maar de ene tomaat of broccoli is de andere niet, want de hoeveelheid fytonutriënten varieert flink. Dat stelden onderzoekers vast in het

Lees meer »
Projecten

Lancering Groene Cirkel De Tuin van Holland

Donderdag 29 september is de officiële lancering van Groene Cirkel De Tuin van Holland. Chefs, boeren, artsen en ketenpartijen presenteren hun droom voor het voedselsysteem én gaan samen aan de slag. Wil jij je laten inspireren door deze vernieuwers en

Lees meer »
Ambassadeurs

Bas Cloo: “Bourgondisch, met een andere insteek”

Overstappen naar een duurzamer voedingspatroon is dringend nodig – die overtuiging is een belangrijke drijfveer voor chefkok Bas Cloo. Als mede-oprichter van Dutch Cuisine is hij er al jarenlang mee bezig. Maar wat is een duurzaam voedselsysteem? Die vraag leidt

Lees meer »
Kennis delen

Gezonde bodem, gezonde planten, gezond voedsel, gezonde buik

Steeds duidelijker wordt hoeveel invloed de anderhalve kilo darmbacteriën op onze gezondheid hebben. En andersom bepaalt onze voeding de samenstelling van deze darmflora. Maar daar houdt het verhaal niet op. Want voor onze bodem geldt hetzelfde als voor onze buiken. En er

Lees meer »
Historie

17e eeuwse gastronomie op pronkstillevens

Pronkstillevens waren een rage in de 17e eeuwse Noordelijke Nederlanden, gemaakt in opdracht van de rijke middenklasse en de machtige elite. Die schilderijen van tafels vol overvloed zijn een nuttige bron voor culinair historici. Welke ingrediënten kende men? Wat beschouwde

Lees meer »