Natuurinclusief inkopen van catering

Publieke inkoop is een krachtige hefboom voor maatschappelijke verandering. Maar hoe benut je deze hefboom effectief als het gaat om duurzame catering? Om organisaties op weg te helpen lanceert De Tuin van Holland in samenwerking met PHI Factory, de gids Natuurinclusief inkopen van catering. Het is een praktische handleiding voor publieke inkopers die met hun keuzes meer impact willen maken. Ons doel: publieke inkopers inspireren én ondersteunen om hun inkoopkracht bewust in te zetten voor een gezonde bodem, een sterke regio en een voedzame maaltijd. 

Inkoopkracht als hefboom voor verandering

Publieke organisaties geven jaarlijks miljarden uit aan catering en voedsel. Daarmee hebben ze een unieke positie om de transitie naar een duurzamer voedselsysteem te versnellen. Met de gids willen we de drempel verlagen voor overheden, zorginstellingen en onderwijsorganisaties om hun catering natuurinclusiever, seizoensgebondener en lokaler in te kopen. 

Aan de hand van de verschillende fases in het aanbestedingsproces geven we publieke inkopers handvatten om duurzaamheidsdoelen om te zetten in concreet beleid en inkooppraktijk. Het gaat immers niet alleen om producten inkopen, maar om een andere manier van samenwerken in de keten. Door rechtstreeks contact met boeren, cateraars en leveranciers ontstaat transparantie, eerlijke prijsstelling en ruimte voor innovatie. Naast praktische stappenplannen vind je inspirerende voorbeelden van organisaties die al natuurinclusieve stappen zetten.  

De gids is tot stand gekomen met input van inkopers, cateraars, beleidsadviseurs en experts uit de cateringmarkt. Hun praktijkervaring vormt de basis voor de succesfactoren én de talloze tips in de gids. 

Wat biedt de gids:

  • Praktische stappen om natuurinclusieve ambities te vertalen naar heldere inkoopcriteria en KPI’s, 
  • Voorbeelden uit de praktijk, van onder meer de Provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam en het LUMC, die al concreet invulling geven aan lokaal en seizoensgebonden inkopen, 
  • Inspirerende tips en succesfactoren uit interviews met inkopers, cateraars en beleidsadviseurs die de gids mede vormgaven. 

Officiële lancering

De officiële lancering is op maandag 17 november 2025 in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag. Dan overhandigen we het eerste exemplaar aan gedeputeerde Meindert Stolk (Economie & innovatie). 

Vanaf dat moment kun je de gids hier digitaal lezen en downloaden. Stay tuned!

[tussenkop]

[kader]

[tekst]

[tekst]

[kader]

[tekst]

“We merken dat er veel meer interesse is voor gezonde voeding. Mensen zijn zich de afgelopen jaren veel bewuster geworden van wat voeding voor ze kan betekenen. Maar wij gaan niemand iets opdringen, dat roept alleen maar weerstand op.

Laatst was het Internationale Veganisme Dag. Als ik het vermeld had, was een deel van de bezoekers voorbij gelopen. Dus ik kondig gewoon een curry-buffet aan. We hadden zes verschillende curries – met bieten, aardappels en pompoenen. Vegetarisch en veganistisch. Onze bezoekers vonden het geweldig. En ik denk, dat is de manier waarop je mensen met gezonde voeding in contact laat komen.

Het moet gewoon lekker zijn. Dat het ook gezonder, voedzamer en gevarieerder is – dat is dan natuurlijk mooi meegenomen.”

Jacqueline Verschoor
Kok en voedingsdeskundige bij provincie Zuid-Holland

Lees meer