Actueel

Projecten

“Integratie die van alle kanten komt – gewoon pragmatisch, op z’n Rotterdams”

Van Vietnam naar Ethiopië, van Japan naar Turkije, van Syrië naar China – maak je een rondje over de West-Kruiskade in Rotterdam, dan maak je een culinaire wereldreis. Jonneke de Zeeuw aka Mooncake nam ons mee op een foodtour, samen met een groep jonge professionals van het Slow Food Youth Network. We zijn benieuwd naar hun visie op het enorm veelzijdige culinaire aanbod in Nederland. En dan is Rotterdam the place to be, aldus Jonneke. Ze noemt de stad een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland.

Lees meer »
Projecten

Het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief tijdens Gastvrij Rotterdam

Speciaal voor inkopers organiseert Het Nieuwe Nassen op maandag 22 september de derde meet-up van het Inkoperscollectief. Op het programma onder andere: een update van de initiatiefnemers, een gesprek met Chantal Engelen én de lancering van de gloednieuwe Het Nieuwe Nassen Burger – ontwikkeld door chefs Pepijn Schmeink en Perry de Man.

Lees meer »
Projecten

Rotterdamse kruidenmix wint hackathon Food Innovation Academy

Hoe geven jullie vorm aan de Rotterdamse food identiteit? Die opdracht gaven we samen met culinair journalist Jonneke de Zeeuw aka Mooncake aan een groep jongeren die deelnamen aan een hackathon van Lentiz en de Food Innovation Academy. Een speciale Rotterdamse kruidenmix kreeg de hoogste waardering van de jury.

Lees meer »
Projecten

Mooncake: “Nooit eerder kon je in Nederland zo dichtbij huis zó divers en fantastisch eten”

“Er gebeurt tegenwoordig zoveel, ik kan het niet meer bijbenen”, vertelt culinair journalist Jonneke de Zeeuw aka Mooncake. “Dat is echt anders dan 5 jaar geleden.” Ze volgt de culinaire ontwikkelingen in Nederland op de voet – en die zijn indrukwekkend. Nooit eerder kon je in Nederland zó dichtbij huis zó divers en fantastisch eten, stelt ze. In de horeca zien we een ongekende verbreding en internationalisering. Wat betekent dat voor ons eetpatroon in de toekomst? En zijn we ons eigenlijk voldoende bewust van die culinaire rijkdom?

Lees meer »
Kennis delen

PIANOo jaarcongres: hoe zet je biodiversiteit op het menu?

Publieke inkoop is een krachtige hefboom voor maatschappelijke verandering. Maar hoe benut je die hefboom echt goed als het gaat om duurzame catering? Tijdens het jaarcongres van expertisecentrum PIANOo gingen meer dan 800 professionals uit de wereld van (publieke) inkoop en aanbestedingen met elkaar in gesprek. Namens De Tuin van Holland verzorgde Sabina Duyvestijn een sessie binnen het thema ‘Toonzetters van de toekomst: biodiversiteit op je bord en in de buurt’. 

Lees meer »
Projecten

Het Nieuwe Nassen Meet-Up XXL 2025

Het Nieuwe Nassen organiseerde 26 mei weer de Meet-Up XXL – hét netwerkevent waar natuurinclusieve boeren, lokale innovatieve voedselondernemers, chef-koks en cateraars uit regio Rotterdam elkaar ontmoeten. Het doel: nieuwe verbindingen leggen tussen inkopers en voedselvernieuwers, concrete stappen zetten richting meer lokaal en plantaardig aanbod en samen bouwen aan een sterkere markt voor duurzame streekproducten. 

Lees meer »
Projecten

Terugblik: symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’

Wat is de relatie tussen bodem, voedsel en volksgezondheid? Die vraag stond centraal tijdens het symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’, een initiatief van De Tuin van Holland, HarvestCare en het LUMC. Ruim 180 wetenschappers, zorgprofessionals, studenten, boeren, koks, financiers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van NGO’s troffen elkaar in het Leidse LUMC. In ons swipemagazine vind je een beknopt verslag van elk programmaonderdeel en kijk je alles terug op YouTube.

Lees meer »
Inspiratie

Sebastiaan Bos (Kievit): ‘Van dor zand naar vruchtbare grond in zeven jaar’

Een feest van herkenning vond tuinder Sebastiaan Bos de keynote van Dan Kittredge tijdens het symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’. Op het biologische tuinbouwbedrijf Kievit in Katwijk nam hij in 2018 een perceel uitgeputte grond in gebruik. Sindsdien heeft hij zijn aanpak van bodembewerking rigoureus veranderd. Zijn doel: de bodem niet uitputten, maar tot leven wekken. Hij is trots op de resultaten: meer biologische activiteit, een hoger gehalte aan organische stof en producten van betere kwaliteit die langer houdbaar zijn. “Gezonde bodem, gezonde voeding – daar draait het om,” zegt hij. 

Lees meer »
Projecten

RotterBammetje: boterham met een missie

Na Utrecht en Nijmegen heeft ook Rotterdam een eigen broodje waarmee inkopers rechtstreeks kunnen inkopen bij natuurinclusieve boeren. Met de lancering van het RotterBammetje heeft het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief een eerste resultaat gerealiseerd in hun missie om de vraag naar lokale natuurinclusieve producten structureel te vergroten.

Lees meer »
Kennis delen

Symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’

Woensdag 7 mei organiseren we samen met HarvestCare en het LUMC het symposium ‘Bodem als basis voor gezondheid’. Daarin verkennen we samen met wetenschappers de link tussen landbouwmethoden, vitaliteit van de bodem, voedselkwaliteit en menselijke gezondheid.

Lees meer »