Proeftuin Noordwijk

Lekker, gezond en duurzaam genieten - van bodem tot bord

Kennismaken met de gastronomie van de toekomst, dat kan nu in negen Noordwijkse restaurants. De Noordwijkse chefs laten zich inspireren door lokale en duurzaam geteelde seizoensproducten. Bij elk deelnemend restaurant staan een of meer gerechten met het stempel van ‘De Tuin van Holland – Proeftuin Noordwijk’ op de menukaart. Kom je ook De Tuin van Holland proeven?

In De Tuin van Holland werkt een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners toe naar een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Op die manier willen ze bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen voor de agrarische sector. Duidelijk is dat structurele oplossingen inzet vragen van de hele keten – van de boer tot in de keuken. 

Proef De Tuin van Holland!

De deelnemende restaurants geven met bijgaand stempel op de menukaart aan welke gerechten tot stand gekomen zijn in de samenwerking met Proeftuin Noordwijk

De pijlers van De Tuin van Holland

Landschap

“Wij zijn op zoek naar hoe we in de toekomst de landbouw gaan vormgeven”, vertelt Cornelis Mosselman. Hij gooide het roer rigoureus om en stapte over op biologische strokenteelt. “In vijf jaar tijd is mijn bodem enorm vooruitgegaan. Hij is veel sterker en veerkrachtiger geworden. Nog vijf jaar en je hebt echt een gezonde bodem waar echt iets gezonds groeit.”

Gezondheid

“Als arts kan ik mensen duidelijk maken hoe belangrijk voeding is voor de algemene gezondheid”, vertelt Hanno Pijl, endocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het LUMC. “Daarbij gaat het nadrukkelijk niet alleen om zorg, maar juist ook om preventie. De Tuin van Holland probeert het mensen makkelijker te maken om te kiezen voor gezonde voeding.”

Gastronomie

“Het kan nog steeds heel bourgondisch zijn én meer lokaal van het land, gericht op gezondheid en strevend naar biodiversiteitsherstel”, aldus Bas Cloo, co-founder van Dutch Cuisine. In samenwerking met Dutch Cuisine werden uitgangspunten ontwikkeld die iedereen handvatten geven om in de keuken te komen tot gezonde, duurzame keuzes.

Om te komen tot een robuuste landbouw voor de toekomst is een duurzaam verdienmodel voor producenten essentieel. Daarom zet de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ zich in om hoogwaardige, duurzame producten uit de regio te verbinden aan hotels, restaurants, cateraars en werklocaties. Zo werken we aan een transitie naar meer lokaal en plantaardig voedsel en het verbeteren van de gezondheid van de agrarische sector, van onze bodem, ons water én van onszelf. 

Inspiratiebron voor De Tuin van Holland is het historische verhaal van een vergeten 17e-eeuwse voedselrevolutie in onze regio. Artsen en wetenschappers begonnen het belang van gezond eten te beseffen. Groenten en fruit kregen een belangrijke rol op het menu. Rauw en gefermenteerd kwam in de mode en er werd veel minder suiker gebruikt. Deze vergeten voedselrevolutie legde de basis voor het karakteristieke Hollandse polderlandschap en de moderne land- en tuinbouw in de regio.

De Noordwijkse chefs

Maak kennis met de inspiratie van deze bevlogen chefs en geniet van hun gerechten!

Kikki Broeksteeg

Beachclub O.

Beachclub O.

Kon. Wilhelmina Boulevard 106, 2202 GW Noordwijk
Website

Frank Brasker

De Baak Seaside

De Baak Seaside

Kon. Astrid Boulevard 23A, 2202 BJ Noordwijk
Website

Ben van der Ark

Grand Hotel Huis ter Duin

Grand Hotel Huis ter Duin

Kon. Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk
Website

Loubna Jaber

Nomade Beach House

Nomade Beach House

Kon. Wilhelmina Boulevard 104, 2202 GW Noordwijk
Website

René Oudshoorn

Onder de Linde

Onder de Linde

Kon. Astrid Boulevard 23A, 2202 BJ Noordwijk
Website

Denny van Veen en Mischa van Zee

Van der Valk Palace Hotel

Van der Valk Palace Hotel

Pickeplein 8, 2202 CL Noordwijk
Website

Marcel van Lier

Restaurant Latour

Restaurant Latour

Kon. Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk
Website

Stefhan Raggers

Villa de Duinen

Villa de Duinen

Oude Zeeweg 74, 2202 CE Noordwijk
Website

Axel Hoveling

Zorghotel De Kim

Zorghotel De Kim

Rembrandtweg 2, 2202 AX Noordwijk
Website

Meer over Proeftuin Noordwijk lees je via Noordwijk.info.

en natuurlijk alle duurzaam werkende telers, die de landbouw van de toekomst vandaag al een gezicht geven.