Onze droom

De komende jaren liggen er grote uitdagingen voor ons waarin we opnieuw vorm moeten geven aan onze landbouw, ons landschap en ons voedsel. Samen willen we bouwen aan lekker, gezond en duurzaam eten voor iedereen.

Hieronder onze ideeën – waar droom jij van?

In 2030...

De Tuin van Holland is een sterk merk geworden. Dankzij de innovatieve menu’s van kok en wetenschapper heeft Nederland de gezondste horeca van Europa. De Dutch Cuisine is een gerenommeerde gastronomische stroming. Als eerste land van Europa daalt het aantal mensen met leefstijlziekten en neemt de publieke gezondheid toe. Dat is niet de enige trend die omdraait.

Door het succes van het menu stijgt de afname van hoogwaardige lokale producten. Door de extra inkomsten kreeg de duurzame land- en tuinbouw een boost. De biodiversiteit neemt weer toe en het groen is op weg naar herstel. De volgende generatie kinderen groeit daarom weer op met vlinders en bijen in de tuin. Boeren floreren in toekomstbestendige bedrijven op gezonde grond. De gevarieerde gewassen geven kleur aan het landschap. Diversiteit is overal aanwezig.

De Tuin van Holland is van iedereen en voor iedereen. Er is een Tuin van Holland kindermenu en op scholen wordt gezond gegeten.  De menu’s zijn zo gevarieerd dat iedereen in de Tuin van Holland een stukje thuis kan proeven en delen met anderen. Een rijkdom aan smaken, geuren, ingrediënten en tradities die zijn weerga niet kent.

Een greep uit onze ambities

Oprichting van een Groene Cirkel rondom voeding
De uitdagingen voor onze regio in de nabije toekomst kan niemand alleen oplossen. Daarom bundelen innovatieve bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties hun krachten in Groene Cirkels. Ze werken gezamenlijk aan oplossingen die natuur en economie beter in balans brengen en dragen zo actief bij aan een betere leefomgeving, een circulaire economie en een gezonde toekomst.
Aansluiting bij de Zuid-Hollandse doelstellingen voor verduurzaming van de landbouw

Provincie Zuid-Holland zet in op kringlooplandbouw, korte ketens en economische vitaliteit. Het zijn kernbegrippen in de Hoofdlijnennotitie Vitale Landbouw. Met De Tuin van Holland zetten we een overkoepelend keurmerk neer dat voortbouwt op onze historische identiteit.

Samenwerking met de nieuwe Dutch Cuisine

De moderne kok denkt mee met de arts, dat is het uitgangspunt van de groep topchefs en foodprofessionals van Dutch Cuisine. Hun doel: duurzaam, lekker en gezond eten gemakkelijker en aantrekkelijker maken en onze rijke Nederlandse eetcultuur herwaardering geven. De Tuin van Holland biedt een historisch kader dat hun positionering versterkt.

Lancering van een Tuin van Holland-menu in Noordwijk

Voor de horeca in kuuroord Noordwijk is de relatie tussen gezondheid en lekker eten van extra groot belang. Een webinar met topchefs en wetenschappers moet leiden tot een speciaal Dousa-menu. Vanzelfsprekend vernoemd naar Janus Dousa, heer van Noordwijk, bevelhebber in Leiden tijdens het Spaanse beleg en daarna nauw betrokken bij de stichting van de Leidse universiteit.

Een inclusieve, toegankelijke keuken

In de 17e eeuw werd de toegang tot gezonde, lekkere voeding op vele manieren vergroot. Toch profiteerde maar een selecte groep van deze verbeterde toegang tot ingrediënten, kennis en recepten. De rijken genoten van hoogwaardige producten en exotische gerechten terwijl hun personeel en de armen zich moesten voeden met knollen. De Tuin van Holland van 2040 draait opnieuw om toegang tot gezond en lekker eten, maar nu voor iedereen. Daarom werken we met elkaar aan een inclusieve keuken die betaalbaar, divers, eerlijk en toegankelijk is.

Sluit je ook aan bij onze Groene Cirkel?

De Groene Cirkels methode werkt vanuit een gedeelde droom. Elke deelnemende partner voegt vanuit zijn eigen (strategische) belangen kennis en expertise toe. Gezamenlijk wordt een koers bepaald en worden projecten geinitieerd, zodat we elkaar maximaal versterken.

Ben je voedselproducent, horeca-ondernemer of anderszins betrokken bij de regionale voedselketen? Wil je bijdragen aan verdere onderbouwing van het historisch perspectief? Ben je betrokken bij de instandhouding van ons regionaal erfgoed? Of ben je vanuit een ander perspectief geïnteresseerd om bij te dragen aan De Tuin van Holland? We horen graag van je!