Aan de slag met natuurinclusief inkopen

Wil je zelf aan de slag om in jouw organisatie meer natuurinclusief, seizoensgebonden en lokaal in te kopen? Dan heb je wellicht behoefte aan advies, ondersteuning of een sparring partner. Daarom hebben we verschillende partijen voor je op een rijtje gezet – onderverdeeld naar de drie projectfases die we in de gids behandelen.

Komende tijd werken we aan vervolgstappen waarmee we je helpen om nog concreter aan de slag te kunnen met de inhoud van de gids. De inhoud van deze pagina zullen we daarom regelmatig updaten – stay tuned!

1. Organisatiefase: het fundament leggen voor een nieuw cateringcontract

Ambities en definities formuleren

Advies en ondersteuning

  • Ondersteuning door PHI Factory
    De experts van PHI Factory kunnen je ondersteunen bij het formuleren van ambities, doelstellingen en een gedragen koers. Van goede intenties naar een heldere strategie.

Kennismaken met leveranciers

  • Ga op erfbezoek
    MVO Nederland organiseert vanuit het collectief Boeren Natuurlijk bedrijfsbezoeken, waarin je een rondleiding krijgt bij natuurinclusief werkende boeren. Je leert over het belang van natuurinclusief werken en waarin het verschilt van gangbare landbouw. Jaarlijks is er ook de Boeren Natuurlijk Markt en zijn er meet-ups van deelnemende partijen.
  • Bezoek open dagen
    Veel natuurinclusieve boeren organiseren jaarlijks een open dag, waarop je kunt kennismaken met hun bedrijf. Die trekken vaak honderden bezoekers, dus wil je de mogelijkheden van samenwerking verkennen dan is een aparte afspraak aan te bevelen.
  • Bezoek evenementen
    Wil je kennismaken met lokale makers en natuurinclusieve boeren, dan zijn er regelmatig evenementen die je samen met stakeholders kunt bezoeken. Zo is  bijvoorbeeld Het Nieuwe Nassen jaarlijks met veel deelnemers aanwezig bij Gastvrij Rotterdam.

2. Projectfase: ambities vertalen naar concrete aanbestedingsdocumenten

Aanbestedingsdocumenten

Advies en ondersteuning

  • Begeleiding door DelMEER Inkoop
    Als zelfstandig adviseur begeleidt Rick Delmeer inkooptrajecten en Europese aanbestedingen voor overheden, waarbij hij veel ervaring heeft op het gebied van catering en drankenvoorzieningen.
  • Begeleiding door lloff
    De adviseurs van lloff begeleiden je bij het aanbestedingsproces, het opstellen van aanbestedingsdocumenten en het implementeren van de gekozen cateringoplossing.
  • Begeleiding door Copper8
    De experts van Copper8 kunnen je in het inkooptraject en de aanbesteding begeleiden.

3. Uitvoeringsfase: implementatie en realisatie van het nieuwe cateringcontract

Gezamenlijk inkopen

  • Het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief
    Rotterdamse inkooppartijen werken in Het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief gezamenlijk aan een grote ambitie: volume genereren voor natuurinclusieve boeren. Want het is echt mogelijk, zelfs binnen de uitdagingen van bestaande inkoopstructuren.

Advies en ondersteuning

  • Greendish
    Met een breed aanbod aan diensten helpt Greendish overheden, zorginstellingen, cateraars en restaurants bij de transitie naar een gezond en duurzaam voedselaanbod.

4. Binnen bestaande inkoopstructuren (ook zonder aanbesteding)

Gezamenlijk inkopen

  • Het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief
    Rotterdamse inkooppartijen werken in Het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief gezamenlijk aan een grote ambitie: volume genereren voor natuurinclusieve boeren. Want het is echt mogelijk, zelfs binnen de uitdagingen van bestaande inkoopstructuren.

Advies en ondersteuning

  • Greendish
    Met een breed aanbod aan diensten helpt Greendish overheden, zorginstellingen, cateraars en restaurants bij de transitie naar een gezond en duurzaam voedselaanbod.

5. Samen in beweging

Cultuurveranderaars

  • Nieuwe Lunch Cultuur
    De Nieuwe Lunch Cultuur is een beweging die bedrijven inspireert om lunchmomenten groenterijker, relaxter en socialer te maken. Een initiatief van onder meer GroentenFruit Huis, BeBright, Koppert Cress, Greenport West-Holland en Provincie Zuid-Holland.
  • Dutch Cuisine
    Dutch Cuisine is een beweging voor ondernemers en chefs met een frisse, duurzame blik op de Nederlandse eetcultuur. Kokend vanuit vijf principes streven ze naar een gezonde, lokale, duurzame en bewuste Nederlandse keuken.
  • Caring Movement
    De Caring Movement streeft naar een voedselsysteem dat zorgt voor gezonde mensen en een gezonde planeet. Een van de initiatieven is Caring Chefs, waarin professionele koks zich inzetten voor een gezond én toekomstbestendig voedselsysteem.

Kennisuitwisseling

  • FM Community werkgroep Regeneratief Eten & Drinken
    FMN, ISS Facility Services en Facilicom Solutions namen het initiatief voor een Duurzame Impact Strategie Facility Management, dat een heldere koers uitzet voor een duurzame systeemverandering binnen de facilitaire sector. Binnen deze context werkt de groep Regeneratief Eten & Drinken actief aan het vergroten van de vraag naar regeneratieve versproducten.

Advies en ondersteuning

  • PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden
    Vanuit het ministerie van Economische Zaken geeft expertisecentrum PIANOo informatie en advies aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met inkopen en aanbesteden. Op hun website vind je  algemene informatie over het inkoopproces en regelgeving. 

Reacties, vragen, aanvullingen? Mail ons!

We vullen dit overzicht graag verder aan. Heb je suggesties of opmerkingen, mail ons via natuurinclusiefinkopen@detuinvanholland.nl

"Durf die stap te nemen. Eerst doen en dan denken."

Elly Baak

hoofd voeding, Leiden University Medical Center