In het LUMC Onderzoeksgebouw eet je nu lokaal

Van 30.000 naar 30 voedselkilometers

Op het buffet in ons restaurant vind je (bijna) alleen producten van biologische boeren in de omgeving en andere lokale makers. Zo verlaag je moeiteloos jouw food print en draag je bij aan een biodivers landschap in de omgeving van het LUMC! 

“Gezonde keuzes in voeding en leefstijl vinden we als ziekenhuis enorm belangrijk – voor patiënten, bezoekers én medewerkers. Van een gezonde keuken naar lokale producten van een gezonde bodem, dat is een logische volgende stap. Want steeds duidelijker wordt dat het leven in de bodem nauw verwant is aan ons eigen microbioom. Dat stellen onze eigen LUMC-collega’s in hun onderzoek vast.”

– Elly Baak, teamleider Centrale keuken, Catering en Restaurant

“Dit is de kortste weg van boer tot bord. Voor ons als kok is het een feestje om met deze producten te kunnen werken. Het verhaal van de boeren inspireert en in de keuken laten we ons graag uitdagen om mooie gerechten te maken met hun producten uit het seizoen. En dat je hiermee ook je eigen gezondheid een dienst bewijst, daar zijn wij van overtuigd!

– Rens Wolters

Onze leveranciers: goed eten van dichtbij

… en hun duurzaam werkende collega’s. Samen geven ze de landbouw van de toekomst vandaag al een gezicht.

De biologische zuivel in ons restaurant komt van boeren rond de Kagerplassen. Vanuit het LUMC ongeveer 7 kilometer met de fiets.

Gerard en Mieke Mul van Boerderij Boterhuys leveren ons hun kalfvolle melk en yoghurt. De Wilde Weide kaas komt van Joost van Schie van Boerderij de Eenzaamheid. Samen met andere natuurinclusieve boeren verkopen ze hun producten via Oogst. 

Oogst brengt de boerderijwinkel naar de stad, om het voor iedereen mogelijk te maken om lokale natuurinclusieve producten te kopen. Hun zelfbedieningswinkel vind je op Hogewoerd 8A in Leiden. Je kunt er elke dag terecht tussen 6.00 en 22.00 uur. Via hun app open je de deur van de winkel en reken je jouw boodschappen af.

In Delfgauw vind je biologische boerderij Hoeve Biesland. Met een eigen slagerij, bakkerij, zuivellokaal en groentetuin bieden zij een breed assortiment vanaf het eigen erf. En wat ze niet in eigen huis hebben, halen ze bij bevriende biologische boeren en ondernemers.

Hoeve Biesland levert ons restaurant de smaakvolste groenten, vers ambachtelijk desembrood en eerlijk vlees.

Zelf een keer een kijkje nemen? Vanaf het LUMC is het welgeteld 23 km met de fiets!

Je vindt ze op Bieslandseweg 1 in Delfgauw. De boerderijwinkel is 6 dagen per week open. Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur en zaterdag 9.00-17.00 uur. 

In samenwerking met De Tuin van Holland

Een hedendaagse gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Dat is het doel van De Tuin van Holland. Samen met een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners werken we daar naar toe. Want één ding is inmiddels wel duidelijk: structurele oplossingen vragen inzet van de hele keten – van de boer tot in de keuken.

Met hoogwaardige producten uit de regio dragen we bij aan de gezondheid van de agrarische sector, van onze bodem, ons water én van onszelf. Eet jij ook mee?!

Inspiratiebron voor De Tuin van Holland is het historische verhaal van een vergeten 17e-eeuwse voedselrevolutie in onze regio. Artsen en wetenschappers begonnen het belang van gezond eten te beseffen. Groenten en fruit kregen een belangrijke rol op het menu. Rauw en gefermenteerd kwam in de mode en er werd veel minder suiker gebruikt. Deze vergeten voedselrevolutie legde de basis voor het karakteristieke Hollandse polderlandschap en de moderne land- en tuinbouw in de regio.

Landschap

“Wij zijn op zoek naar hoe we in de toekomst de landbouw gaan vormgeven”, vertelt Cornelis Mosselman. Hij gooide het roer rigoureus om en stapte over op biologische strokenteelt. “In vijf jaar tijd is mijn bodem enorm vooruitgegaan. Hij is veel sterker en veerkrachtiger geworden. Nog vijf jaar en je hebt echt een gezonde bodem waar echt iets gezonds groeit.”

Gezondheid

“Als arts kan ik mensen duidelijk maken hoe belangrijk voeding is voor de algemene gezondheid”, vertelt Hanno Pijl, endocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het LUMC. “Daarbij gaat het nadrukkelijk niet alleen om zorg, maar juist ook om preventie. De Tuin van Holland probeert het mensen makkelijker te maken om te kiezen voor gezonde voeding.”

Gastronomie

“Het kan nog steeds heel bourgondisch zijn én meer lokaal van het land, gericht op gezondheid en strevend naar biodiversiteitsherstel”, aldus Bas Cloo, co-founder van Dutch Cuisine. In samenwerking met Dutch Cuisine werden uitgangspunten ontwikkeld die iedereen handvatten geven om in de keuken te komen tot gezonde, duurzame keuzes.