Historische moestuinen bij Dag van het Kasteel

Ben je liefhebber van historische moestuinen? Dan kun je tijdens de Dag van het Kasteel (2e Pinksterdag) je hart ophalen bij de Zuid-Hollandse kastelen, landgoederen en buitenplaatsen.

De tuinen, boomgaarden, kassen en oranjerieën hadden in de 17e eeuw een essentiële rol. Het waren prestigeprojecten die bijzondere botanische collecties herbergden, ze waren koplopers in tuinbouwinnovatie én ze moesten – liefst jaarrond – vele monden voeden. Veel tuinen zijn verdwenen, maar vaak zijn toch historische elementen bewaard gebleven. En op verschillende locaties zijn de tuinen (deels) hersteld en worden ze door vrijwilligers onderhouden. We schreven al eerder over de inventarisatie die Taco IJzerman deed in de Zuid-Hollandse Landgoederenzone.
Zeker een bezoek waard is buitenplaats Berbice in Voorschoten met de historische tuinen, de oude fruitmuren met leifruit en de oranjerie. Ook bij de Warmondse buitenplaatsen Oostergeest en Vroenhof zijn de tuinen te bewonderen. In Den Haag wordt weer enthousiast getuinierd bij Villa Ockenburgh en ook Landgoed Oostduin en Kasteel Duivenvoorde hebben een historische moestuin. Bij Calorama in Noordwijk is te zien hoe het van kwekerij uitgroeide tot buitenplaats. Jammer genoeg is op Nieuw Leeuwenhorst niets meer terug te vinden van Gasper Fagels legendarische tuin en ook de tuinen van Herman Boerhaave op Landgoed Oud Poelgeest zijn niet bewaard gebleven. De imposante buitenplaats Sion was de start van de Rijswijkse (glas)tuinbouw. Er is niets meer van over, maar de oude afbeeldingen tonen eenzelfde grandeur als Hof Honselaarsdijk.
Alle locaties hebben hun eigen verhalen. Verhalen die worden opgediept en afgestoft door onder meer het Platform Historische Moestuinen – Network Historic Kitchen Gardens en door Erfgoedhuis Zuid-Holland. Ook op onze website vertellen we ze graag. Een aanrader: het boek ‘Hoveniers en tuinbazen’ van Lenneke Berkhout. Daarin vertelt ze over de cruciale rol van deze professionals, die in de 17e eeuw gretig werden gecontracteerd door buitenlandse vorstenhuizen. Een van de hoofdstukken is gewijd aan drie generaties tuinbazen van Duivenvoorde.
Op de website Geschiedenis van Zuid-Holland vind je alle deelnemende locaties en 4 fietsroutes door de Landgoederenzone.