Dat levert een mooie dynamiek op, signaleert Coen van Dedem. Hij focust als Voedselfamilies-programmamanager op financiering en grond. “Een boer en een kok ontmoeten elkaar en praten over wat hen drijft op weg naar een toekomstbestendig voedselsysteem. Een akkerbouwer die in stroken van drie meter grootschalig een waaier van gewassen teelt, en daarbij vertrouwt op de veerkracht van het ecologisch systeem. Een chef-kok die zoekt naar eerlijk geproduceerde ingrediënten die dicht bij zijn fornuis tot wasdom zijn gekomen. Wat ze delen, is de gemeenschappelijkheid van de zorg voor de komende generaties en de nieuwsgierigheid naar hoe ze de gewassen beleven.”
'Zo wordt het leven van chefs heel aangenaam'
De boer en de kok ontmoetten elkaar eerder en bij die gelegenheid nam Bas een krat vol producten van het land van Cornelis mee. Bas brandt los over de topkwaliteit in smaak: “Hoe bijzonder en inspirerend is het om te kunnen werken met de producten van Cornelis, een ‘vooruitboer’ met een enorme gedrevenheid. Smaakvolle producten uit een progressief en duurzaam landbouwsysteem. Zo wordt het leven van ons chefs wel heel erg aangenaam!”
Het resultaat van hun samenwerking ligt op het bord: dolma’s van gefermenteerd rodekoolblad, grove crème van pastinaak en citroenboontjes met fluweelpootjes. Erbij een kastanjebrioche uit het voedselbos van Bas.

Van het perceel naar de keuken
Pas daarna kan het gesprek gaan over het doel van de ontmoeting: samen op zoek naar de kenmerken van de bedrijfsvoering van een boer op weg naar verduurzaming. Wat is het belang van meerdere gewassen op een perceel? Wat doen zware machines met de bodemdichtheid? Hoe kunnen gewassen beschermd worden door de veerkracht van de ecologie?
En andersom wil akkerbouwer Cornelis de koks ontmoeten in hun keuken. Om beter te begrijpen hoe ze zijn producten verwerken. En om te weten waar ze op letten als ze het product in hun handen houden.
We zien nieuwsgierigheid en waardering over en weer. En het is geweldig om te zien hoe dat ook daadwerkelijk inzichten oplevert. Inzichten die zo relevant zijn, en daarmee zo bruikbaar, bij de vormgeving van een toekomstbestendig voedselsysteem.
Over die inzichten komen we bij u terug. Stay tuned.
Nader kennismaken?


