Verschillen in voedingsstoffen
In de Deep Seed podcast vertelt Dan Kittredge over zijn onderzoek en de resultaten. Zijn Bionutrient Food Association onderzocht de variatie in voedingsstoffen in voedingsmiddelen bestudeerd:
- De wortel met de meeste zwavel had 4x de zwavelinhoud vergeleken met degene met de minste.
- De wortel die het rijkst was aan fosfor had 8x meer fosfor dan die met de minste fosfor.
- De wortel met de meeste polyfenolen had een factor 20x meer.
- En voor anti-oxidanten was het verschil nog veel groter: daar bevatte de ‘rijkste’ wortel maar liefst 40x zoveel anti-oxidanten.
Hij onderzocht 20 verschillende gewassen, bij uiteenlopende bedrijven met allerlei teeltmethoden.
Verklarende factor: het bodemleven
In zijn onderzoeksresultaten blijkt het leven in de bodem de belangrijkste bepalende factor van voedingsstofniveaus. Gezonde, levendige bodem leidt tot voedingsrijke gewassen, terwijl een slechte bodemgezondheid resulteert in een lagere voedingsstofinhoud, ongeacht andere factoren. De resultaten wijzen opnieuw op het grote belang van een gezonde bodem. Door de bodemgezondheid te begrijpen en te verbeteren, kunnen we de voedingswaarde van ons voedsel aanzienlijk verhogen.