Van Vietnam naar Ethiopië, van Japan naar Turkije, van Syrië naar China – maak je een rondje over de West-Kruiskade in Rotterdam, dan maak je een culinaire wereldreis. Nergens in Rotterdam is de culturele melting pot zo voelbaar als hier. Jonneke de Zeeuw aka Mooncake nam ons mee op een foodtour, samen met een groep jonge professionals van het Slow Food Youth Network. We zijn benieuwd naar hun visie op het enorm veelzijdige culinaire aanbod in Nederland. En dan is Rotterdam the place to be, aldus Jonneke. Ze noemt de stad een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland.
De West-Kruiskade is een smeltkroes van (eet)culturen, en misschien wel het meest prominente voorbeeld van wat Jonneke ‘360 graden-integratie’ noemt. Uniek voor Rotterdam, zegt ze. Nergens anders in Nederland zie je zoveel manieren waarop culturen samenwerken en mixen. “Gewoon pragmatisch, op z’n Rotterdams. Zonder dat ze er meteen een concept van maken.”
Uierboord en geitenkop
Tijdens de foodtour liet Jonneke er allerlei facetten van zien. Neem slagerij Schell – een familiebedrijf sinds 1796 en daarmee de oudste slagersfamilie van Rotterdam. In het assortiment vind je oude Rotterdamse specialiteiten als uierboord, Zeeuws katenspek en bloedworst, maar ook cha sieuw, chorizo lomo, geitenkop en allerlei soorten orgaanvlees. Op verzoek van de klantenkring zijn er aparte afdelingen gemaakt voor verschillende soorten vlees. En achter de toonbank staan medewerkers met allerlei achtergronden, zodat ze klanten op maat van advies en vlees kunnen voorzien. “Deze winkel is een soort ‘Verenigde Naties van vlees’”, aldus Jonneke.
Blauw, groen, roze en geel
Ook De IJssalon omarmt de lokale omgeving. Je vindt er alle klassieke smaken, maar ook dawet-ijs, op basis van de Indonesische kokosdrank met rozensiroop, en pandan- en Fernandes-ijs – van de Surinaamse frisdrank – in blauw, groen, roze en geel. “En als de ramadan in de zomer valt, blijven ze tot diep in de nacht open”, vertelt Jonneke. “Zodat vastende klanten langs kunnen komen. En ze verkopen dan baklava-ijs.”
De Habesha Store importeert producten uit Ethiopië en Eritrea, maar verkoopt ook de tesmi (gekruide ghee) van Mama Habesha – in Barendrecht gemaakt van Nederlandse roomboter, en vanwege de hoge kwaliteit inmiddels ook een gewild product in Oost-Afrika.
Broodje dynamite
Of neem het broodje dynamite – ook een Rotterdamse vinding, met Surinaams-Hindoestaanse kip-kerrie en Surinaams-Chinese cha sieuw, geroosterd varkensvlees met five spice. En dat op een Surinaams puntje van bakker Henk Havenaar, die speciaal naar Suriname reisde om te leren hoe hij ze moest maken.
“En zo komen er voortdurend nieuwe voorbeelden bij. Het is integratie die van alle kanten komt – van alle inwoners, ongeacht hun achtergrond of sociale klasse. Talloze ondernemers mixen en blenden hun culturele achtergronden. Niet alleen uit commercieel belang, maar vooral omdat in de wijk een veelheid aan culturen samenleeft.”
Vruchtbare brainstorm
Al wandelend en proevend was er volop uitwisseling, over ieders betrokkenheid bij het voedselsysteem en over onze vragen aan de SFYN’ers: hoe kijken jullie naar de enorme diversiteit aan eetculturen in Nederland en hoe kunnen we er de schijnwerpers op zetten? De brainstorm leverde flink wat suggesties en ideeën op. We hopen dat ze een vervolg krijgen in de vorm van concrete projecten. Wordt vervolgd!
Verrijkend en drempelverlagend
Voor de SFYN’ers was de foodtour verrijkend én drempelverlagend. “Ik heb een straat verderop gewoond”, vertelt Sander Peltenburg. “Dus de meeste plekken ken ik wel. Toch ben ik er door de verhalen van Jonneke met compleet andere ogen naar gaan kijken.” SFYN-directeur Vincent van Dalen vult aan: “Het maakt weer duidelijk hoe belangrijk de fysieke samenkomst en het vertellen van verhalen is. Hoe meer je ervan weet, hoe meer het onderwerp gaat leven.”
Op haar beurt was Jonneke geïnspireerd door de kennis en ervaringen van de SFYN’ers. “Leuk om met deze groep op pad te gaan en al pratend meteen de diepte in te duiken!”
“Zoveel diversiteit in één straat”, verzucht Rosa Ellens. “Als voedselambassadeur bij Rotterdam de boer op! ga ik dit zeker meenemen.” En ook de niet-Rotterdammers gingen geïnspireerd naar huis: “Ook in mijn stad hebben we zulke plekken. Daar ga ik toch eens vaker gewoon binnenstappen!”
Ook een foodtour maken in Rotterdam?
Jonneke ontwikkelde een speciale stadswandeling voor Tramhuis, de nieuwe kiosk voor stadswandelingen in Rotterdam. Het monumentale gebouwtje aan het Eendrachtsplein wordt gerestaureerd, maar de eerste (betaalde) wandelingen zijn al beschikbaar als podwalk via de Tramhuis-app en in een boekje met kaart, verhalen en aanwijzingen.
Wil je graag live met Jonneke op pad, check dan haar website mooncake.nl of ze nog foodtours in de planning heeft.