Shifting baselines

Er is sprake van shifting baselines in ons landschap, maar onzichtbaar óók in onze bodem – en in onze buik. Onze omgeving ging van natuur naar cultuurlandschap naar schaalvergroting, steeds meer gericht op efficiency en productie. Minder planten, struiken en bomen, minder bloemen, minder weidevogels, minder insecten en minder andere diersoorten. ​​Wat we niet zien in de plaatjes, is wat er onder onze voeten gebeurt.

Een derde van de biodiversiteit op aarde zit in de bodem – van microscopisch kleine bacteriën, schimmels en aaltjes tot talloos veel soorten springstaarten, mijten, miljoenpoten, regenwormen, mollen en muizen. Hoog tijd om dat bodemleven weer de ruimte te geven. Want het lijdt grote schade door verdichting, verdroging, teveel mest, teveel bestrijdingsmiddelen en eenzijdige teelten.

En al die verschraling vertaalt zich door naar onze hoogstpersoonlijke biodiversiteit. Het microbioom van stedelingen in Noord-Amerika blijkt 40% minder divers dan dat van jager-verzamelaars in het Amazonegebied.

Via ons voedsel en de lucht die we inademen staan we voortdurend in contact met het microbioom van onze omgeving. En steeds meer onderzoeken laten zien: hoe gevarieerder het microbioom in onze darmen, hoe weerbaarder we zijn tegen​​ ​allergieën en ​chronische ziektes – denk aan diabetes 2, obesitas, geheugenverlies, Parkinson en depressies.

Dus door de biodiversiteit om je heen te versterken, ondersteun je ook jouw inwendige biodiversiteit​. ​Ga de natuur in, haal de tegels uit je tuin en zet er (inheemse biologische) planten in – of doe niets en laat je verrassen door wat zich vanzelf aandient. En eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel van een vitale bodem​. ​Een gevarieerd, vezelrijk en grotendeels plantaardig dieet​ zorgt voor een rijker microbioom.​​​​ ​​