Je bent wat je eet – maar wat heeft jouw voedsel gegeten?

Vanuit De Tuin van Holland is ons motto: een gezonde bodem voor gezonde planten voor gezond voedsel voor een gezonde buik. Het klinkt als een no brainer, maar zijn we ons er écht van bewust? 

We weten dat de microbiota van de menselijke darm en de plantaardige rhizoom sterk op elkaar lijken en nauw verbonden zijn. Een gezonde plant heeft dus via ons microbioom rechtstreeks invloed op onze gezondheid.

Hoe dan? De bodem voeden gaat een stuk verder dan het bekende trio N-P-K. Deze infographic ‘Soil the Foundation of Nutrition’ (pdf in groot formaat) van het Global Soil Partnership laat voor 18 nutriënten zien welke rol ze hebben voor de bodem, de plant én de mens. En dat is dan nog maar een fractie van alle stoffen en verbindingen die mogelijk een rol spelen – en veel daarvan hebben we nog helemaal niet in beeld.

Een uitgebreidere toelichting lees je op de website van de FAO.

Podcast: 'What your food ate'

‘What your food ate’ is de titel van het boek dat Anne Biklé en David R Montgomery schreven, nadat ze 1000 artikelen over dit onderwerp lazen en verteerden. 

Met Koen van Seijen praten ze in zijn podcast Investing in Regenerative Agriculture and Food over de relatie tussen regeneratieve landbouwpraktijken die een gezonde bodem opbouwen, en de voedingskwaliteit van het voedsel dat we uiteindelijk eten.

Wat was een verrassend resultaat dat Biklé en Montgomery tegenkwamen? “Onder meer de studies die laten zien dat het soort smaken dat mensen écht lekker vinden, zijn gekoppeld aan bestanddelen waarvan is aangetoond dat ze werkelijk een positief effect hebben op de menselijke gezondheid.
Het idee dat ons lichaam, wanneer het gaat om onbewerkt natuurlijk voedsel, het vermogen heeft om zich aangetrokken te voelen tot voedsel met een betere voedingsdichtheid, dat was voor mij een echte eyeopener”, vertelt David Montgomery.