De tuinen van het Muiderslot: tot in de pruimentijd!

‘Tot in de pruimentijd!’ Zo sloot schrijver P.C. Hooft begin 17e eeuw veel van zijn brieven af. En in zijn geval was dat niet bedoeld als ‘doei, tot ooit!’. In de zomermaanden, als de pruimen rijp waren, ontving hij elk jaar zijn vrienden op het Muiderslot. Daar had hij naast een pruimenboomgaard onder meer ook een warmoeshof en een kruidentuin laten aanleggen. 

​Tuinen om van te genieten, om mee te pronken én om uit te eten. Het kasteel lag ver weg van de groentemarkten, dus eigen teelt was niet alleen handig maar ook noodzakelijk. De kruidentuin zorgde bovendien voor een apotheek aan huis. Lopend door de ‘groene tunnel’ van de beukenloofgang konden de kasteelbewoners en hun gasten vanuit de schaduw de kasteeltuin bewonderen. 

Eind vorige eeuw zijn de tuinen van P.C. Hooft gereconstrueerd naar de 17e eeuwse indeling.

En ook qua plantenkeuze en onderhoud tuinieren de hortulanus en een ploeg vrijwilligers zoveel mogelijk net als toen.

Ook thuis kun je de kasteeltuin beleven, via de podcastreeks ‘Muiderslot tussen je oren’. Die bevat vijf afleveringen over de tuinen (ook als tekst te lezen). Je vindt ze in je podcastapp en op de site van Rijksmuseum Muiderslot.

Of ga de keuken in en maak de pruimenmoes uit het 17e eeuwse kookboek De Verstandige Kock – rijk gekruid met kaneel, gember, kruidnagel, laos en nootmuskaat. Tenslotte is het nú pruimentijd!

(Foto Muiderslot tuinen: Hoefakker Groen Erfgoed)
(Recept: uit De kasteeltuinen van het Muiderslot)