Als bodem en bord elkaar ontmoeten

Overal in de keten zetten partijen stappen op weg naar gezonder voedsel en een gezondere landbouw. Vaak is het pionieren en zoeken. Maar als ketenpartners kunnen ze elkaar versterken. Daarom hadden we bij De Tuin van Holland opnieuw een sessie rond het thema akkerbouw. Aan tafel zaten onder meer vollegrondsteler Cornelis Mosselman en Dutch Cuisine-chef Bas Cloo.

Dat levert een mooie dynamiek op, signaleert Coen van Dedem. Hij focust als Voedselfamilies-programmamanager op financiering en grond. “Een boer en een kok ontmoeten elkaar en praten over wat hen drijft op weg naar een toekomstbestendig voedselsysteem. Een akkerbouwer die in stroken van drie meter grootschalig een waaier van gewassen teelt, en daarbij vertrouwt op de veerkracht van het ecologisch systeem. Een chef-kok die zoekt naar eerlijk geproduceerde ingrediënten die dicht bij zijn fornuis tot wasdom zijn gekomen. Wat ze delen, is de gemeenschappelijkheid van de zorg voor de komende generaties en de nieuwsgierigheid naar hoe ze de gewassen beleven.”

'Zo wordt het leven van chefs heel aangenaam'

De boer en de kok ontmoetten elkaar eerder en bij die gelegenheid nam Bas een krat vol producten van het land van Cornelis mee. Bas brandt los over de topkwaliteit in smaak: “Hoe bijzonder en inspirerend is het om te kunnen werken met de producten van Cornelis, een ‘vooruitboer’ met een enorme gedrevenheid. Smaakvolle producten uit een progressief en duurzaam landbouwsysteem. Zo wordt het leven van ons chefs wel heel erg aangenaam!”

Het resultaat van hun samenwerking ligt op het bord: dolma’s van gefermenteerd rodekoolblad, grove crème van pastinaak en citroenboontjes met fluweelpootjes. Erbij een kastanjebrioche uit het voedselbos van Bas.

Van het perceel naar de keuken

Pas daarna kan het gesprek gaan over het doel van de ontmoeting: samen op zoek naar de kenmerken van de bedrijfsvoering van een boer op weg naar verduurzaming. Wat is het belang van meerdere gewassen op een perceel? Wat doen zware machines met de bodemdichtheid? Hoe kunnen gewassen beschermd worden door de veerkracht van de ecologie?

En andersom wil akkerbouwer Cornelis de koks ontmoeten in hun keuken. Om beter te begrijpen hoe ze zijn producten verwerken. En om te weten waar ze op letten als ze het product in hun handen houden.

We zien nieuwsgierigheid en waardering over en weer. En het is geweldig om te zien hoe dat ook daadwerkelijk inzichten oplevert. Inzichten die zo relevant zijn, en daarmee zo bruikbaar, bij de vormgeving van een toekomstbestendig voedselsysteem.

Over die inzichten komen we bij u terug. Stay tuned.

Nader kennismaken?

Cornelis Mosselman gooide het roer rigoreus om en vernieuwt de teelt op eigen houtje: “De volgende generatie moet ook nog op dit land kunnen telen. We moeten de natuur weer de ruimte geven.” [DeKortsteWeg]

Bas Cloo wil impact genereren, via Dutch Cuisine en met zijn eigen Groentelab op Landgoed Beukenrode: “De diversiteit en de kwaliteit van ons voedsellandschap zijn ongekend. Met Dutch Cuisine leren we de horeca en de consument om met meer trots te kijken naar de Nederlandse eetcultuur en agrarische rijkdom.” [Cloo-Leyn]

Coen van Dedem: “De bodem staat centraal, daar komt alles in samen. Bron van voedsel, rust, ruimte en schoonheid van het landschap. En tegelijkertijd onderwerp van financiële speculatie en botsende belangen. De opgave die we hebben is groot, intimiderend en tegelijkertijd verbindend. We kunnen dat niet alleen, daarvoor zijn nieuwe allianties nodig.” [LinkedIn]

Cornelis Mosselman
Bas Cloo
Coen van Dedem