Oogsten als het rijp is

Onze voedselgeschiedenis is een stuk rijker en diverser dan we vandaag de dag denken. In de 17e eeuw werd al volop geëxperimenteerd met nieuwe soorten, waren kwekers al aan het veredelen en teeltwijzen aan het verbeteren (zie onze vorige blog Vergeten Vrouwen en Vergeten Groenten als je daar meer over wilt weten). De toegang tot gezonde, lekkere voeding werd op vele manieren vergroot. Nieuwe kennis over voeding en gezondheid, kassen met exotische producten, nieuwe specerijen; er was ineens veel meer mogelijk. Deze rijkdom aan diversiteit in het Holland van toen leidde tot wat onderzoekers later de 8e voedselrevolutie zouden noemen. De wereld is nu rijp voor een volgende voedselrevolutie, met toegang tot gezond, lekker en duurzaam eten, deze keer voor iedereen! Daarom werken we in de Tuin van Holland met elkaar aan een diverse keuken die betaalbaar, eerlijk en toegankelijk is.

Smaakmakers met vele achtergronden

Ook nu zijn er veel pioniers bezig om het systeem te vernieuwen, zodat we ook in de toekomst beschikken over gezond en lekker eten.  Diversiteit is hierin opnieuw een sleutel. De voedselwereld staat bekend als een systeem gedomineerd door mannen. Toch is Nederland rijk aan diversiteit als het gaat om bijdragen aan ons voedsel. Man, vrouw, queer, Nederlands, Surinaams, Indonesisch, Syrisch, Moslim, Christen en noem zo maar op. Voedsel in Nederland kent smaakmakers met vele achtergronden, dat verdient een podium!

Vrouwen en jongeren in the lead

In het boek 10 miljard monden (WUR, oktober 2020) schrijven Valentina Materia en Domenico Dentori dat ondernemerschap van vrouwen en jongeren een grote rol heeft bij het versterken van de voedselzekerheid (een aanrader dat boek!). Op internationale vrouwendag startten we daarom onze zoektocht naar deze verhalen. We zetten vrouwelijke smaakmakers in de spotlight onder #vrouweninvoedsel.

#vrouweninvoedsel

Wat een gave en inspirerende mensen kwamen we daarbij tegen! Zo roept Estee Strooker op tot meer trots op onze voedselcultuur. Zowel voor het eten, maar ook voor de afkomst daarvan én de mensen die daar hard voor werken. Merel Beelenkamp is gedreven om een andere relatie met onze omgeving te creëren: een natuurlijke toekomst met een bodemgesteldheid die ons eten ondersteunt, meer biodiversiteit toestaat en een betere kwaliteit van leven mogelijk maakt. 

Daarop gaf Christine Roelofs gelijk een doorkijkje hoe zij dat mogelijk maakt: werken vanuit het seizoen en iedereen dichter bij de bron brengen. Dat vergroot niet alleen de rijkdom van de ervaring en ontspanning, maar ook zoveel voldoening als je de natuur het ritme laat bepalen. En omdat sommige seizoenen wel erg kort duren fermenteert en conserveert ze om er langer van te kunnen genieten. 

Margot van Ferm fermentatie deelt een inspirerend verhaal over eten als universele taal. Tijdens haar reizen heeft haar interesse naar eten en eetcultuur altijd een verbindende rol gespeeld. Inge Vleemingh geeft met haar verhaal een doorkijkje naar de toekomst. Ze is nu al nieuwsgierig wat haar dochter over 20 jaar zal verzinnen. Met zo’n inspirerende moeder als voorbeeld, kan dat alleen maar toffe ideeën opleveren, denken wij!

Daarom gaan we door: welke verhalen én veranderaars mogen er volgens jou niet ontbreken bij onze zoektocht?

Janne de Hoop en Mart Nooijen