Volgens Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie, worden we overspoeld door “een tsunami aan chronische welvaartsziekten”. Tegelijkertijd groeit het bewijs voor een directe relatie tussen het microbioom van de bodem en dat van onze darmen. Dat vraagt om fundamentele, systeemoverstijgende oplossingen.
Hoe verbinden we natuurinclusieve landbouw, leefstijlinterventies en preventiebeleid? Wat weten we inmiddels? Waar liggen de kansen? Hoe vertalen we deze kennis naar de praktijk? En hoe bekostigen we dat?
Tijdens het symposium maakten we kennis met actuele wetenschappelijke inzichten, internationale voorbeelden, inspirerende ervaringen uit de praktijk én een vernieuwend financieringsmodel. De dag bood verdieping, inspiratie en ontmoeting – en onderstreepte hoe vruchtbaar de samenwerking tussen zorg en landbouw kan zijn.
Graag delen we de oogst van deze dag met een breder publiek. Daarom maakten we een digitaal swipezine, waarin je per programmaonderdeel een kort verslag vindt én de volledige opnames van alle presentaties kunt terugkijken via YouTube. Een handig naslagwerk om zelf nog eens in te duiken – en makkelijk te delen met je netwerk.
Het programma
DEEL 1: GEZONDE BODEM, GEZONDE GEWASSEN
In de online keynote vertelde Dan Kittredge, founder van de Bionutrient Food Association, over zijn jarenlange onderzoek naar de relatie tussen bodemleven en de nutriëntendichtheid van planten. Isabel Siles-Asaff presenteerde de eerste resultaten van het Soils2guts onderzoek naar microbiële biomassa in de bodem, in samenwerking met tientallen Nederlandse boeren – waaronder tuinders David Luijendijk en Klaas Nijhof.
DEEL 2: GEZONDE GEWASSEN, GEZONDE DARMEN
Hanno Pijl vertelde over de relatie tussen voeding en chronische ziekten, Zuzanna Zielińska presenteerde internationale voorbeelden van de beweging Food as Medicine en de pilot Voedsel op Recept in Rotterdam-Zuid, een project van Stichting HarvestCare. Nargis Lalaram, Kirsten Berk en Nine Perdeck vertelden over de resultaten en deelden hun ervaringen over deze geslaagde pilot. Anne van de Peppel lichtte ten slotte toe hoe een publiek-privaat financieringsinstrument de combinatie preventieve zorg én landbouw kan financieren.