Op weg naar het kuuroordmenu

Met frisse zin stap ik uit de bus de zeelucht in. De zon schijnt en je waait van je sokken in Noordwijk. In Hotel van Oranje ruikt het naar sauna en één voor één druppelt iedereen binnen met kazen, kookboeken en mij nog onbekende producten. Het kuuroordgevoel is aanwezig en de Tuin van Holland is van start!

Heilzaam voedsel voor kuuroord Noordwijk

In 2020 verkreeg Noordwijk de officiële kuuroordstatus. Logisch dus dat Noordwijkse chefs vanuit hun expertise ook graag bijdragen aan het heilzame karakter van de badplaats. Maar hoe kom je nou tot een verantwoord menu? Gezond, lekker, duurzaam én verankerd in de eigen culinaire tradities en de eigen streek. Een mooie case dus, om een eerste concrete invulling te geven aan de Tuin van Holland.

Chefs, artsen, groothandels en telers in gesprek

En zo zetten we op 22 en 29 april samen met chefs, artsen, groothandels en telers het Tuin van Holland label in de steigers. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek over wat niet mag ontbreken in de Tuin van Holland. In de eerste sessie was de toon meteen gezet. “Als ik jou bloot zonder Kalasjnikov de duinen in stuur kom je ook niet terug met een hert.” Voor wat voor dieet zijn wij eigenlijk gebouwd als mens? Meer groenten, vers, rauw en minder vlees, daar is iedereen het over eens.

Op zoek naar de onderliggende waarden

Nu zijn dit geen onbekende kreten. We weten dat verse groenten goed voor ons zijn en dat vlees alleen met mate gezond is. En kreten als lokaal en seizoensgebonden roepen ook instemmend gemompel op. De vraag is: waarom is het belangrijk? We zijn namelijk ook op zoek naar de onderliggende waarden onder onze droom.

Seizoensgebonden als goed uitgangspunt

Producten uit het seizoen zijn bijvoorbeeld lekkerder, aardbeien in de zomer zijn toch een stuk zoeter dan die met kerst. Eten uit het seizoen betekent bovendien eten uit je regio. Dat is verser, draagt bij aan het verdienmodel voor duurzame landbouw in de regio en is bovendien gezond. “Over het algemeen is het zo dat op het land groeit waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Seizoensgebonden eten is dus een goed uitgangspunt voor gezonde voeding”, aldus een van de aanwezige gezondheidswetenschappers.

Aandacht voor wellness en well-being

We constateren bovendien dat gezondheid meer is dan fysieke gezondheid. Deze eerste bijeenkomst vindt plaats in het kader van de kuuroordstatus van Noordwijk. Wellness en well-being gaan ook over geluk en zingeving. Net zoals voedsel gaat om het voeden van je lichaam én je geest. Onze meest dierbare voedselherinneringen gaan immers over momenten waarop we ons eten deelden met dierbaren of de gerechten uit onze jeugd aten. Het kuuroordmenu van de Tuin van Holland is daarom niet zomaar eten. Het is een hele beleving.

Volop ambities

Met het eerste kuuroordmenu willen we het begin zijn van een grote beweging naar gezond, duurzaam én vooral lekker. Uiteraard vragen we de deelnemers ook waar die beweging dan heen moet. Een greep uit de ambities: in de Tuin van Holland ga je fitter van tafel. Daarbij laten we ons inspireren door de principes die in de 17e-eeuwse Tuin van Holland werden ontwikkeld: 80/20 wordt de norm, we eten meer rauw en fermentatie komt weer helemaal terug.

Vleeseters kijken in de Tuin van Holland met jaloerse blikken naar de vegetarische gerechten. Op borden vol kleur wordt de lokale ingrediënten eer aangedaan. Groente zo lekker klaarmaken als in de Tuin van Holland is echt een kunst. De kookboeken zijn daarom net zo populair als die van Ottolenghi. Alles is vers en wordt duurzaam geproduceerd in de regio. Zo kunnen ook onze kinderen en kleinkinderen nog oogsten van wat we nu planten.

En hoe gaan we nu verder?

Om die beweging actief op gang te brengen en stevig te verankeren, zetten we de komende tijd een aantal stappen:

De waarden die we hebben opgehaald gaan we vertalen naar criteria voor het Tuin van Holland menu. Hoe herken je bijvoorbeeld ambacht en wat verstaan we precies onder kwaliteit? Door zulke criteria vast te leggen, kunnen we het Tuin van Holland label daarna breder inzetbaar maken.

  • De Noordwijkse chefs vertalen deze criteria in de eerste gerechten voor het kuuroordmenu. Als het goed is kan je hier deze zomer al van genieten!
  • Ondertussen doen we hetzelfde voor de producten. We vertalen begrippen als lokaal, vers en topkwaliteit naar criteria zodat we weten waar we de Tuin van Holland mee vullen.
  • Geïnspireerd door het kuuroordmenu zoeken we naar verbreding. Wat kan de Tuin van Holland betekenen voor de catering, scholen of gewoon bij jou aan de keukentafel?

We sluiten dus af met afspraak om elkaar vooral zo snel mogelijk te zien om de volgende stap te zetten. In de bus naar huis kijk ik tevreden terug op een energieke sessie. Ik heb zin om bij thuiskomst eens uitgebreid te experimenteren met een nieuw recept, een goed teken lijkt me!

Mart Nooijen